V Uherském Hradišti i v Brodě si lidé ohňostroje dělají sami

„Hradišťské náměstí zažilo ohňostroj jedenkrát, a to před sedmi lety, kdy byl přelom tisíciletí. Jinak však ohňostroje město nepořádá,“ uvedla mluvčí hradišťské radnice Petra Vaďurová Zemčíková. Obdobná situace panuje také ve Starém Městě.

„Ohňostroj na silvestra jsme nepořádali nikdy. Nemělo by to cenu organizovat, když spousta lidí je zvyklá pouštět si rachejtle soukromě s přáteli,“ vyjádřil se staroměstský starosta Josef Bazala.

Kněžpolští však lidem rachejtle odpalují a nalévají i víno

V Kněžpoli však obecní úřad silvestrovské oslavy pořádá každoročně. „Vloni jsme poprvé dělali ohňostroj pro lidi a letos se nejspíš bude opakovat. Před půlnocí se také schází u vánočního stromu místní lidé, abychom si všichni slavnostně připili. Víno dodává radnice,“ poznamenal kněžpolský starosta Zdeněk Gajdošík.

V Suché Lozi sice ohňostroj nepořádá přímo radnice, konají se však vždycky dva větší. „Máme tady dva bary, které chystají velké párty i s ohňostrojem,“ uvedl sucholožský starosta Petr Gazdík.

V Uherském Brodě radní ohňostroj financovat nemusí. „Lidé jsou zvyklí scházet se každý rok na náměstí a ohňostroj si tam vlastně dělají sami,“ řekl brodský starosta Ladislav Kryštof. V obci Březová ohňostroj zase nepořádají z bezpečnostních důvodů. „Jsme chráněnná krajinná oblast, ještě by se tady něco podpálilo, když jsou všude kolem lesy,“ podotkl starosta Březové Josef Trecha.