„Zamrzelo mě, že lidé opět podlehli populismu a planým slibům tak jako před dvěma lety při volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy ve velké míře volili Věci veřejné, které svoji volební kampaň pojaly jako podnikatelský záměr. Jak tento záměr dopadl, všichni víme. A tento marketingový tah se podařil i Tomiu Okamurovi. Samozřejmě budu velmi rád, když pomůže svou cestovní kanceláří Luhačovicím, ale práce v Senátu je přece o něčem jiném," podotýká Mišák.

Rozhodně prý nemá problém s tím, že Tomio Okamura má v sobě japonskou krev. „Jde mi o to, že žije a podniká v Praze. O život našich lidí se začal zajímat, až když se rozhodl kandidovat do Senátu. Slyšeli jste před rokem, že by nějak pomohl někomu z našeho regionu?" táže se Mišák.

Fakt, že Okamura oficiálně oznámil prezidentskou kandidaturu chvíli poté, co byl zvolen senátorem, podle současného hejtmana potvrdil, že mu jde jen o zviditelnění.

„Právě toto prohlášení, které k mému velkému překvapení řekl pár minut po zvolení senátorem, mě utvrdilo v tom, že pro náš kraj nebude v Senátu přínosem. Potřeboval celou velmi neférovou volební kampaň k tomu, aby získal podpisy a hlasy pro volbu prezidenta," obul se do svého úspěšnějšího protivníka.

Lidé ho prý asi chtějí víc na kraji

Řada lidí teď prý Stanislavu Mišákovi volá či píše, že je vlastně dobře, že to tak dopadlo a že zůstane pracovat na kraji. „Tento názor je jednou z možností, která mohla ovlivnit volby. Tou druhou je malá účast. Bohužel k volbách nepřišlo skoro osmdesát procent voličů," konstatoval.

Sám pro sebe si prý prohru v senátních volbách zatím úplně nevyhodnotil.

„Zjištění, že i když se snažíte a něco dokážete, tak v minutě může být všechno jinak, mě přivedlo k myšlence, že bych se měl více starat o rodinu a nebýt takový workoholik. Na analýzu ještě přijde čas. Teď je před námi dokončení povolebního vyjednávání o složení vedení kraje.

Do boje o Senát už podle svých slov nepůjde. Kdyby ale tentokrát uspěl, uvažoval by o tom, že opustí hejtmanské křeslo. „Po určité době, kdy by se všechno na kraji „usadilo", bych uvažoval o myšlence opustit pozici hejtmana za předpokladu, že bych ji měl komu předat," upřesnil Mišák. 

JITKA VOGLOVÁ