Recept na okurkový nálev od náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse
Nálev na 3litry vody:
28 dkg krystalového cukru
1litr 8% octa
12 dkg soli
1/2 polévkové lžíce hořčičného semena
1/3 polévkové lžíce nového koření
1/2 polévkové lžíce pepře celého
4-6 bobkových listů
3 hřebíčky
křen
skořice celá 1kus
Do sklenic: mrkev, křen, cibule, kopr
Nálev přivést k varu a chvíli povařit. Poté do sklenic přidat okurky, zalít nálevem a přivést v zavařovacím hrnci na teplotu 80° C. Odstavit a 30 minut nechat v hrnci. Následně vytáhnout, ochladit, položit na ručník víčkem dolů, přikrýt ručníkem a nechat takto do rána. Uskladnit do chladnějších prostor.
„Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic,“ prozradil Ondřej Andrys.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Recept na zavařené okurky od Milana Kladníčka, ředitele Městské policie Zlín
„Základem jsou malé a tvrdé okurky,“ poradil.
Do sklenice prokládáme:
kolečka cibule a mrkve
křen
kopr
bobkový list
hořčičné semínko
pepř a nové kořeni
„Co nesmí v tomto nálevu chybět, je pravá thajská mini čili paprička a 1 stroužek česneku,“ připomněl Milan Kladníček, který prozradil, že tento recept je rodinný poklad.
Sklenice se dle jeho návodu mají zalít převařeným nálevem a v zavařovacím hrnci zavařovat přibližně 20 minut při 85 stupních Celsia.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Nálev na zavařené okurky od Petra Gazdíka, poslance a krajského radního pro oblast školství
Nálev na 5 litrů vody:
1,25 litru octa
40 dkg krystalového cukru
60 cukerínů
3 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
2 Deka
vše povařit
„Jeden litr nálevu vyjde zhruba na 4 sklenice,“ doplnil Petr Gazdík.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Nálev od Veroniky Záhorské, zakladatelky a ředitelky občanského sdružení Korunka Luhačovice
„Recept jsem získala od své maminky,“ zmínila Veronika Záhorská.
Nálev na 10 litrů vody:
1,10 kg cukru krystal
30 dkg soli
2,5 l octa
2 dkg kyseliny citronové
„Do každé sklenice dáme kolečko cibule, mrkve, kousek křenu, kopru, 5 zrnek nového koření, 3 zrnka pepře, hořčičné semínko. Navrch dáme kolečko cibule a mrkve.
Zavařujeme v hrnci na 80 stupňů po dobu 20 minut,“ poradila Veronika Záhorská.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Nálev na okurky podle starosty Luhačovic Mariana Ležáka
„I když není tradiční, jako od našich babiček, je to jednoduchý nálev,“ řekl o svém receptu Marian Ležák.
Nálev:
1,75 l vody
0,5 l octu
1Deko
cibule
mrkev
kopr
hořčičné semínko
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Recept ředitele společnosti Baltaci Lukáše Žaludka
„Já osobně se zavařování nevěnuji, ale dovolím si dát recept mého kolegy z kuchyně Tomáše Turečka,“ uvedl.
Nálev:
1 litr vody
0,2 kg krystalového cukru
3 dcl 8% octa
10 dkg soli
kávová lžíce hořčičného semínka
kávová lžíce nového koření
kávová lžíce pepře celého
3 bobkové listy
1 hřebíček
křen
1/2 skořice celá
Do sklenic: mrkev, křen, cibule, kopr.
Nálev chvíli povařit. Okurky zalít nálevem a v zavařovacím hrnci zavařovat na teplotu 80° C. Odstavit na 30 minut. Poté vytáhnout a ochladit.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Nálev na okurky od Jany Rejžkové, advokátky
„Získala jsem jej od své kamarádky,“ prozradila.
Nálev na deset kilo okurek (cca 35 sklenic):
7,5 litru vody
2,5 litru octa
30 dkg soli
70 dkg cukru
9 tablet sladidla na litr vody
Podle chuti doplnit cibulí, koprem, feferonkou, bobkovým listem.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Recept na oblíbený nálev od starostky města Valašské Klobouky Elišky Olšákové
„Získala jsem jej od své kolegyně. Oblíbila jsem si ho pro jeho jednoduchost,“ říká Eliška Olšáková.
Nálev:
3,75 l vody
1,25 l octu
15 dkg soli
35 dkg cukru
45 ks sacharinu
„K tomu přidám od oka nové kořeni, pepř a hořčičné semínko. Na dno sklenice dám na kolečka cibuli, kopr a plátky křenu. Zavařuji 20 minut na 80 ° C, aby byly okurky křupavé,“ radí Eliška Olšáková.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Recept od Adély Kousalové, tiskové mluvčí Zlínského kraje
Rozpis na litr nálevu:
1 hřebíček
1 celý bobkový list
1 kávovou lžičku hořčičného semínka
10 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 polévková lžíce soli
50 gramů cukru
2,5 deci octu
7,5 deci vody
8 tablet umělého sladidla
„Zavařuji jen kolem 15 minut na 80 stupňů,“ uvedla Adéla Kousalová.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in
Recept od Jany Zavadilové, redaktorky Zlínského deníku
„Recept je od kamaráda Martina J. z Vlčnova. Nejchutnější, který znám,“ říká o něm.
Do každé zavařovací sklenice naskládat:
nakrájená kolečka mrkve a cibule dle chuti
čerstvý kopr
feferonku nebo tři stroužky česneku
list libečku, petržele i celeru
1 bobkový list
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
1 kávová lžička hořčičného semínka
3 polévkové lžíce cukru krystal
1 kávová lžička soli (může být i méně)
1 dcl octa
Dolít studenou vodou po okraj sklenice, zavíčkovat a na 12 minut na 85° C zavařit.
close info Zdroj: Deník / Jana Zavadilová zoom_in