Předchozí
1 z 10
Další

Recept na okurkový nálev od náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse

Nálev na 3litry vody:

28 dkg krystalového cukru

1litr 8% octa

12 dkg soli

1/2 polévkové lžíce hořčičného semena

1/3 polévkové lžíce nového koření

1/2 polévkové lžíce pepře celého

4-6 bobkových listů

3 hřebíčky

křen

skořice celá 1kus

Do sklenic: mrkev, křen, cibule, kopr

Nálev přivést k varu a chvíli povařit. Poté do sklenic přidat okurky, zalít nálevem a přivést v zavařovacím hrnci na teplotu 80° C. Odstavit a 30 minut nechat v hrnci. Následně vytáhnout, ochladit, položit na ručník víčkem dolů, přikrýt ručníkem a nechat takto do rána. Uskladnit do chladnějších prostor.

„Zavařuji v klasickém zavařovacím hrnci z roku 1950, přes léto udělám asi 70 sklenic,“ prozradil Ondřej Andrys.

Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Recept na zavařené okurky od Milana Kladníčka, ředitele Městské policie Zlín

„Základem jsou malé a tvrdé okurky,“ poradil.

Do sklenice prokládáme:

kolečka cibule a mrkve

křen

kopr

bobkový list

hořčičné semínko

pepř a nové kořeni

„Co nesmí v tomto nálevu chybět, je pravá thajská mini čili paprička a 1 stroužek česneku,“ připomněl Milan Kladníček, který prozradil, že tento recept je rodinný poklad.

Sklenice se dle jeho návodu mají zalít převařeným nálevem a v zavařovacím hrnci zavařovat přibližně 20 minut při 85 stupních Celsia.

Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Nálev na zavařené okurky od Petra Gazdíka, poslance a krajského radního pro oblast školství

Nálev na 5 litrů vody:

1,25 litru octa

40 dkg krystalového cukru

60 cukerínů

3 bobkové listy

10 kuliček černého pepře

2 Deka

vše povařit

„Jeden litr nálevu vyjde zhruba na 4 sklenice,“ doplnil Petr Gazdík.

Petr Gazdík, poslanec Parlamentu České republiky a krajský radní pro oblast školství.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Nálev od Veroniky Záhorské, zakladatelky a ředitelky občanského sdružení Korunka Luhačovice

„Recept jsem získala od své maminky,“ zmínila Veronika Záhorská.

Nálev na 10 litrů vody:

1,10 kg cukru krystal

30 dkg soli

2,5 l octa

2 dkg kyseliny citronové

„Do každé sklenice dáme kolečko cibule, mrkve, kousek křenu, kopru, 5 zrnek nového koření, 3 zrnka pepře, hořčičné semínko. Navrch dáme kolečko cibule a mrkve.

Zavařujeme v hrnci na 80 stupňů po dobu 20 minut,“ poradila Veronika Záhorská.

Veronika Záhorská, zakladatelka a ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Nálev na okurky podle starosty Luhačovic Mariana Ležáka

„I když není tradiční, jako od našich babiček, je to jednoduchý nálev,“ řekl o svém receptu Marian Ležák.

Nálev:

1,75 l vody

0,5 l octu

1Deko

cibule

mrkev

kopr

hořčičné semínko

Marian Ležák, starosta Luhačovic.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Recept ředitele společnosti Baltaci Lukáše Žaludka

„Já osobně se zavařování nevěnuji, ale dovolím si dát recept mého kolegy z kuchyně Tomáše Turečka,“ uvedl.

Nálev:

1 litr vody

0,2 kg krystalového cukru

3 dcl 8% octa

10 dkg soli

kávová lžíce hořčičného semínka

kávová lžíce nového koření

kávová lžíce pepře celého

3 bobkové listy

1 hřebíček

křen

1/2 skořice celá

Do sklenic: mrkev, křen, cibule, kopr.

Nálev chvíli povařit. Okurky zalít nálevem a v zavařovacím hrnci zavařovat na teplotu 80° C. Odstavit na 30 minut. Poté vytáhnout a ochladit.

Lukáš Žaludek, ředitel společnosti Baltaci.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Nálev na okurky od Jany Rejžkové, advokátky

„Získala jsem jej od své kamarádky,“ prozradila.

Nálev na deset kilo okurek (cca 35 sklenic):

7,5 litru vody

2,5 litru octa

30 dkg soli

70 dkg cukru

9 tablet sladidla na litr vody

Podle chuti doplnit cibulí, koprem, feferonkou, bobkovým listem.

Jana Rejžková, advokátka Zlín.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Recept na oblíbený nálev od starostky města Valašské Klobouky Elišky Olšákové

„Získala jsem jej od své kolegyně. Oblíbila jsem si ho pro jeho jednoduchost,“ říká Eliška Olšáková.

Nálev:

3,75 l vody

1,25 l octu

15 dkg soli

35 dkg cukru

45 ks sacharinu

„K tomu přidám od oka nové kořeni, pepř a hořčičné semínko. Na dno sklenice dám na kolečka cibuli, kopr a plátky křenu. Zavařuji 20 minut na 80 ° C, aby byly okurky křupavé,“ radí Eliška Olšáková.

Eliška Olšáková, starostka Valašských Klobouk.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Recept od Adély Kousalové, tiskové mluvčí Zlínského kraje

Rozpis na litr nálevu:

1 hřebíček

1 celý bobkový list

1 kávovou lžičku hořčičného semínka

10 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

1 polévková lžíce soli

50 gramů cukru

2,5 deci octu

7,5 deci vody

8 tablet umělého sladidla

„Zavařuji jen kolem 15 minut na 80 stupňů,“ uvedla Adéla Kousalová.

Adéla Kousalová, tisková mluvčí Zlínského kraje.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová

Recept od Jany Zavadilové, redaktorky Zlínského deníku

„Recept je od kamaráda Martina J. z Vlčnova. Nejchutnější, který znám,“ říká o něm.

Do každé zavařovací sklenice naskládat:

nakrájená kolečka mrkve a cibule dle chuti

čerstvý kopr

feferonku nebo tři stroužky česneku

list libečku, petržele i celeru

1 bobkový list

3 kuličky pepře

3 kuličky nového koření

1 kávová lžička hořčičného semínka

3 polévkové lžíce cukru krystal

1 kávová lžička soli (může být i méně)

1 dcl octa

Dolít studenou vodou po okraj sklenice, zavíčkovat a na 12 minut na 85° C zavařit.

Jana Zavadilová, redaktorka Zlínského deníku.Zdroj: Deník / Jana Zavadilová