Chystá se na ni i tým mladých volejbalistek vybraných z celého našeho kraje. „Holky se těší, jsou rády, že se do výběrového družstva dostaly," prozradil jejich trenér Roman Kolařík. „Naše přípravy vrcholí. Čeká nás poslední soustředění, bude příští neděli v Uherském Hradišti," doplnil.

Jak vidí naděje svého kolektivu? „Umístit se kolem šestého místa by byl úspěch, protože konkurence je veliká. Samozřejmě si myslím, že holky mají i na víc, ale bude záležet, jak se ke hře postaví, jestli se objeví zranění a tak dále," vysvětlil Kolařík.

Do jeho týmu patří také čtrnáctiletá Michaela Kodrlová z Kunovic. Volejbalu už se věnuje třetím rokem. „Neměla jsem doma co dělat, tak mi rodiče říkali, ať něco zkusím," vzpomíná na své začátky mladá sportovkyně.

Jedna z jejích kamarádek se věnovala právě volejbalu, a tak k němu přitáhla i Michaelu. Ta to nakonec ve volejbale dotáhla dál než její kamarádka. A jak se na olympiádu těší? „Jsem v pohodě, beru to sportovně. Budu reprezentovat kraj, takže musím podat výkon," uvědomuje si svou zodpovědnost členka týmu. Tipovat, na jakém místě se družstvo umístí, ale nechce. Se třetím místem by však byla spokojená. Fandit jí každopádně přijdou rodiče i babičky.

K finiši směřují i samotní organizátoři. „Olympiáda je v podstatě připravena," oznámil předseda organizačního výboru a zlínský radní Petr Navrátil. „Máme ještě v plánu závěrečnou poradu s vedoucími výprav ze všech krajů a následující týden zase poslední poradu s jednotlivými garanty našich soutěží. Dolaďují se také jednotlivé ceremoniály," vyjmenoval radní.

Závěrečné práce čekají i na areál vodních sportů v Ostrožské Nové Vsi. Tam bylo potřeba prořezat stromy, postavit novou rozhodcovskou věž a opravit zhruba dvoukilometrovou komunikaci vedoucí do areálu. Její úpravu dlouho oddaloval déšť.

„Olympiáda bude jistě velký sportovní zážitek. Určitě s ní budou starosti, ale věříme, že se s nimi popereme," řekl starosta obce Stanislav Tureček.

Další velké úpravy sportovišť v kraji však nebyly potřebné. „Vybrali jsme místa, která v zásadě splňovala podmínky pro uspořádání dané soutěže. Určité vylepšení jsme provedli v ubytovacích zařízeních a tělocvičnách, které patří ke středním školám, jež Zlínský kraj zřizuje. Tím jsme zvýšili komfort pro sportovce," vysvětlil Navrátil.

Centry olympijského dění budou Uherské Hradiště a Zlín. Ale například v orientačním běhu se bude závodit v Luhačovicích, sportovní střelba se odehraje v Otrokovicích a stolní tenis zase v Hluku.

Na sportovištích se bude pohybovat kolem 3500 lidí. Z toho bude samotných sportovců a trenérů zhruba 2800. „Nejmenší krajská výprava bude mít asi 170 členů a největší přibližně 220," informoval krajský radní.

Sportovci budou poměřovat síly celkem v 18 disciplínách, od atletiky přes plavání až po tanec. Letos poprvé se mezi olympijské sporty dostalo i veslování. „Je pěkné, že to vyšlo," zhodnotil vybraný garant této disciplíny Jiří Kubíček. „Práce garanta spočívá v tom, že zajistí technické podmínky pro danou soutěž, v mém případě pro veslování," vysvětlil svou pozici.

Pro účastníky olympijských her bude po celou dobu jejich konání připravený i doprovodný program. V rámci něj se děti setkají i s českými sportovními legendami. Kdo konkrétně to bude, si ale předseda organizátorského výboru Navrátil zatím nechává pro sebe.

„Konkrétní jména jsou stále v jednání s Českým olympijským výborem. Ale můžu už teď naznačit, že se bude jednat o opravdu zajímavé sportovce, například účastníky loňské letní olympiády v Londýně či už nyní sportovně méně aktivní sportovní legendy," doplnil.

Hry startují v neděli 23. června slavnostním zahájením na Městském stadionu v Uherském Hradišti. Vystoupí na něm například zpěvačka Monika Absolonová.

MICHAELA BARTOŠOVÁ