Proti předloze byli zástupci ODS, kteří chtěli imunitu omezit ještě přísněji. Změna ústavy nabude účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů, tedy možná již 1. dubna.

Jiří Čunek, KDU-ČSL, senátor

Hlasoval jsem sice pro návrh, ale osobně jsem se vyjádřil, že je zákon špatně. Imunita by se totiž podle mne měla zrušit úplně. To znamená i na dobu trvání mandátu. Protože si myslím, že takový člověk pak může být vydíratelný.

Martin Vacek (nezařazený), poslanec

V případě omezení imunity zákonodárcům jsem hlasoval pro návrh. Důvod byl především ten, že to byl jeden z programových cílů, pro které jsem byl voliči zvolen.

František Novosad, ČSSD, poslanec

Nemám žádný problém s tím zařadit se mezi obyčejné lidi. Pokud se člověk chová slušně, nepotřebuje imunitu. 

A taky nechci, abychom se nadále tvářili, že jsme nějací polobozi.

Petr Gazdík, TOP 09, poslanec

Byl to první zákon, který jsem jako poslanec, několik dní po svém zvolení, podal. Od té doby jsem byl pod všemi dalšími třemi pokusy prosadit jej podepsaný jako spolu navrhovatel, takže samozřejmě jsem hlasoval pro. Doživotní imunitu totiž považuji za nemravnou.

Jaroslav Plachý, ODS, poslanec

Hlasoval jsem pro zrušení imunity, ale stejně jsem přesvědčený o tom, že jsme zrušili něco, co v podstatě neexistuje, co se prakticky doposud nevyskytlo. Je to jako yetty, všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl.

Tomio Okamura, nezávislý, senátor

Můj názor je jasný: já pro své názory a činy imunitu nepotřebuji. Vždy si je veřejně obhájím, stejně jako to dělá jakýkoliv jiný občan České republiky. Hlasoval jsem tedy pro zrušení imunity.

Vladimír Koníček, KSČM, poslanec

Já jsem zrušení imunity podpořil. Domnívám se, že by neměla nadále platit. Znamenala nerovnost občanů před zákonem.

Antonín Seďa, ČSSD, poslanec

Návrh na omezení imunity poslancům jsem podpořil, protože jsem byl vždy zastáncem myšlenky, že by poslanci doživotní imunitu mít neměli. Také pokud šlo o případy, kdy se hlasovalo o případném vydání některých poslanců k trestnímu stíhání, tak jsem hlasoval kladně. Každý zákonodárce by měl čelit spravedlnosti stejným způsobem jako kterýkoli občan České republiky.

Hana Doupovcová, ČSSD, senátorka

Hlasovala jsem pro zrušení doživotní imunity poslanců, protože si myslím, že by si všichni lidé měli být před zákonem rovni. Imunita by se měla vztahovat především na projevy a výroky zákonodárců.

Pavel Svoboda, ODS, poslanec

Už ani nevím, jak jsem hlasoval. Je to tak bezvýznamná věc, že jsem pravděpodobně hlasoval pro. Ale nejsem si jistý. Jsem zásadně pro zrušení imunity, nikdy jsem ji nevyužil a ani bych ji nevyužil v budoucnu. Pro mě to nehraje žádnou roli.

Miloš Malý, ČSSD, senátor

Hlasoval jsem pro zrušení. Kdyby bylo po mém, hlasoval bych pro úplné zrušení imunity a pouze bych byl pro takzvanou internitu. To znamená pro ochranu při projevech v Senátu a případně na veřejnosti.

Josef Smýkal, ČSSD, poslanec

Já jsem hlasoval pro předložený návrh, čili mimo jiné ke zrušení doživotní imunity. O imunitě se hodně hovoří, diskutuje. Pro mne je potřebnou ochranou výkonu mandátu, má zajišťovat svobodu projevu, a to nejen na parlamentní půdě. Nelze ji však zneužívat, například v otázce trestně-právní a podobně.

Alena Gajdůšková, ČSSD, místopředsedkyně Senátu

Hlasovala jsem pro a nebylo to poprvé. Už deset let hlasuji pro omezení imunity poslanců. Jsem přesvědčena o tom, že bychom měli mít stejnou pozici před zákonem jako ostatní.

Petr Nečas, ODS, předseda vlády České republiky

13. února, kdy byl návrh projednávaný poslanci v Poslanecké sněmovně, byl z hlasování o novele zákona omluven.

Tomáš Úlehla, ODS, poslanec

Podpořil jsem jej bez sebemenších problémů. Osobně si ale myslím, že imunita k poslaneckému mandátu patří, ale v žádném případě by se neměla vztahovat na trestné činy.

Alena Hanáková, TOP 09, ministryně kultury, poslankyně

Vyjádření ministryně kultury a poslankyně za TOP 09 Aleny Hanákové se do uzávěrky telefonicky, přes asistentku ani SMS zprávou získat nepodařilo.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU