SLEDOVALI JSME: INAUGURACE PREZIDENTA ON- LINE VČETNĚ VIDEA ZE SKLÁDÁNÍ SLIBU

FOTOGALERIE ZDE

16:15 - Zemanův projev poslance nepřekvapil

Slovácko, Praha – Poslanci ze Slovácka, které redakce Deníku oslovila, se shodují, že je inaugurační projev nového prezidenta nijak zvlášť nepřekvapil. „Byl to pořád Miloš Zeman. Musím také říct, že akt se odehrál ve velmi důstojném stylu," prohlásil Vladimír Koníček z Boršic (KSČM).

Z levé strany, na základě zasedacího pořádku asi zprostřed poslanecké sekce, sledoval ceremoniál uherskohradišťský zákonodárce Antonín Seďa (ČSSD). „Měl jsem na pana prezidenta dobrý výhled. I akustika Vladislavského sálu byla výborná, slyšel jsem všechno," poznamenal Antonín Seďa.

Dodal ještě, že atmosféra na Hradě byla vskutku slavnostní. „Přestože inauguraci doprovázelo několik novinek, nezaznamenal jsem žádný zádrhel. Dokonce ani při projevu vedeném spatra se pan prezident snad ani jednou nepřeřekl. Jeho obsah byl lidský, nepřekvapil mě," všimnul si sociálnědemokra­tický poslanec. (lap)

14.07 - Je po všem. S úsměvem na tváři se davy na Hradčanském náměstí i na nádvořích rozpouštějí. Na Miloši Zemanovi je vidět, že je unavený. Pozdravy a podáním ruky se s některými loučí. Zemanovci ze Zlínského kraje odjíždějí ve 13 hodin zpět do regionu. Rozloučím se s nimi a jdu si užít příjemných pocitů při procházce Prahou. Přece jenom sem nejezdím každý týden.

11.41 - Uvědomuji si, jak vzácný okamžik to pro mě je. Troufám si říct, že prožívám jeden z největších zážitků ve svém životě. Slyším zvony svatovítské katedrály a Hradním nádvořím zní česká hymna. Úžasný zážitek. „Stálo za to sem přijít," slyším i od lidí, kteří stojí za mnou, a nezbývá než souhlasit. Krása. Znovu posloucháme projev prezidenta a davy tleskají. Hovořím s Jakubem Železným, který stojí jako redaktor České televize nedaleko ode mně. Ten projev Miloše Zemana hodnotit nechce, ale některé výroky jej prý překvapily.
Zatímco Miloš Zeman se odebírá s manželkou Ivanou i dcerou Kateřinou do katedrály svatého Víta, chystáme se s ostatními zemanovci z regionu přesunout na místo, kde by nás měl o něco později nový prezident přijít pozdravit. Tedy hned poté, co ještě položí věnce u pomníku T. G. Masaryka.

10.52 - Desátá odbila. Do Vladislavského sálu vchází jako poslední Miloš Zeman, který jde složit slib jako první prezident zvolený lidem. Pokládá ruku na ústavu a podepisuje. Následuje inaugurační projev, v němž se nový prezident zmiňuje o mafii i o novinářích, které nemá příliš v oblibě, jak je dobře známo. Sál tleská. Tleskají i lidé za mnou na třetím Hradním nádvoří, kteří už pomalu začínají přešlapovat. Je vlhko a zima od nohou. Na velkoplošné obrazovce sledujeme přímý přenos České televize stejně jako lidé doma u televizních obrazovek. „Nedám si, ještě musím pracovat," odmítám s díky dalšího panáka slivovice. Ta voní…škoda. Z Vladislavského sálu vycházejí veteráni v uniformách. Čekáme na příchod Miloše Zemana a přehlídku Hradní stráže, která začne v 11 hodin.

10.14 - Mast na zánět už Zeman dostal, do Prahy nevezou nic

Desítka lidí čekala dnes kolem čtvrté hodiny ranní pod Velkým kinem ve Zlíně. Mezi nimi i reportérka Zlínského deníku Jana Zavadilová. Všichni netrpělivě vyhlíželi autobus, který měl přijet z Kunovic. Se svačinami i slivovicí se všichni těšili do Prahy na inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana.

Konečně, nasedáme. Rozhlížím se kolem sebe a vidím hlavně zemanovce. S nápadem vypravit do Prahy autobus přišel Vratislav Mynář, předseda Strany práv občanů – zemanovci z Osvětiman na Slovácku. Výlet za Milošem Zemanem měl být totiž jakýmsi poděkováním pro všechny, kteří se podíleli na jeho předvolební kampani. „V nejužším kruhu nás bylo asi osm, ale postupně se přidávali další. Nakonec nás bylo celkem hodně," usmívá se Mynář při pohledu na osazenstvo autobusu. Nesedí v něm jenom starší, jak by se mohlo zdát, ale i mladí lidé nebo dokonce rodiny. Nejvíce je jich ze Slovácka, další potom z Kroměřížska a ze Zlínska. Valaši, kteří nakonec do Prahy jeli, se prý vydali po vlastní ose. Do Prahy jede i fotograf ze Slušovic, který fotí Miloše Zemana už čtyři roky.

Jak se dozvídám, do Prahy vyrazilo na inauguraci asi 20 autobusů se zemanovci z celé republiky. Ti, kteří jedou z našeho regionu, nespí. Debaty se stáčejí na politiku, ale i osobní diskuse, sem tam zaslechnu nějaký vtip. Autobus je provoněný slivovicí. Co teprve, když vytáhnu chlebíčky! „Výborné, dejte si za to štamprli," lákají mně zemanovci. S díky odmítám. „To není fér, my měli za úkol vás opít, ať o nás hezky napíšete," směje se osádka.

Zjišťuji, zda s sebou vezou přátelé Miloše Zemana do Prahy dárky pro prezidenta. Ale ne. Dárky už prý dostal před týdnem v Kunovicích. Dvacetiletou slivovici, speciální slaný koláč a mast na zanícený palec. A perlička: aby se náhodou nová hlava státu nestala další obětí metanolu, nechal nejbližší tým Miloše Zemana prověřit, zda je archivní slivovice v pořádku.

Cesta utekla rychle. Díky dobré náladě a nadšení z cesty, které ze zemanovců doslova čišelo.

Jsme v Praze. Je zataženo, tak snad nezačne pršet. Přilehlé ulice jsou uzavřené, všude kolem je spousta policistů, členů Hradní stráže a samozřejmě novinářů (českých i zahraničních) a zemanovců. Vidím ale i nějaké turisty a další návštěvníky. Je asi hodinu před zahájením slavnostního aktu a na Hradním nádvoří jsou už stovky lidí. Mám štěstí. Stojím v první řadě před velkoplošnou obrazovkou. I tady je nálada výborná. „Jenom by tady mohl být nějaký program," vtipkují lidé kolem mě. Potkávám zde i zemanovce z Olomoucka. Také voní slivovicí. „Zajídali jsme ji klobáskami, tvarůžky jsme autobusem nevezli," usmívají se.

Nemusí ale litovat ani ten, na koho cestou žádné jídlo nezbylo nebo který si zapomněl svačinu doma. Nedaleko Hradu jsou totiž stánky s občerstvením, kde koupíte gulášovku za 20 korun, klobásku s chlebem za 25 a kafe také za dvacku.

Půl hodiny před začátkem inaugurace se začíná prostor na Hradním nádvoří plnit. Rušněji je i za okny Vladislavského paláce, v němž už se scházejí poslanci. Všichni se těší, až to začne. Je deset minut před desátou.

Jsem překvapená, kolik se sešlo na nádvoří mladých lidí. Je plné. Všichni už jsou na svých místech. Do Vladislavského paláce vešel už před nějakou dobou hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, 1. místopředsedkyně SEnátu Alena Gajdůšková i krajští radní Lubomír Nečas a František Čuba.