Den má 86 400 vteřin, pronesl jednou zakladatel zlínské nemocnice Tomáš Baťa. Naznačil tím, že každá vteřina v každém dni může být důležitá a prospěšná. Změny, ke kterým dojde v rámci spolupráce všech čtyř nemocnic Zlínského kraje, přesně korespondují s Baťovým citátem.

Ušetří pacientům čas a také problémy s dojížděním. Připojení oblastní onkologické léčby ke krajské nemocnici ocení zejména onkologičtí pacienti. Pomůže ale i jejich příbuzným a opatrovníkům. Ze všech koutů celého kraje již nebudou muset dojíždět za biologickou léčbou do Zlína. Potřebnou péči dostanou přímo v regionech.

„Do Zlína dojíždím ze Vsetína,“ uvedla paní Marie, která by již ke konci října mohla začít využívat regionální onkologické pracoviště ve Vsetíně, které se stane součástí Onkologického oddělení KNTB.

Demonstrace proti bourání hostince Horního v Malenovicích.
Developer chce postavit novou budovu. Památkáři nejsou proti, občané však ano

Do zlínské ordinace dojížděla nejdříve každý týden. „Když jedu autobusem, cesta mi zabere téměř dvě hodiny, než se do nemocnice dostanu,“ vysvětlila.

Často ji vozí dcera. „Ta si ale musí vzít volno v práci,“ dodala pacientka s tím, že si nedokáže představit, jak dlouho jede někdo třeba z Nového Hrozenkova u Velkých Karlovic.

Pokud lidé z těchto od Zlína vzdálených koutů kraje nedostanou příkaz na sanitku, musejí se spoléhat na veřejnou dopravu nebo na své nejbližší.

„Teď to bude pro maminku mnohem jednodušší,“ ocenila připojení regionálních onkologických pracovišť v nemocnicích Zlínského kraje dcera Alice Krahulíková.

„Zlínská nemocnice má jako jediná v kraji statut komplexního onkologického centra. Proto může jako jediná také poskytovat centrovou neboli biologickou léčbu,“ vysvětlil primář Onkologického oddělení KNTB Milan Kohoutek.

Rozšíření péče jednoznačně navýší kvalitu života pacientů a umožní jim léčit se v místě bydliště. Podle jeho slov četnost návštěv v onkologických ordinacích záleží na typu léčby a na tom, jak pacient léčbu zvládá.

„Pacienti mohou přicházet jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dní, na kontroly potom docházejí po čtrnácti dnech,“ vysvětlil primář. Pro pacienty tak bude léčba v blízkosti jejich bydliště mnohem komfortnější.

LÉKAŘI POJEDOU ZA PACIENTY

Pro lékaře to ale bude znamenat především vyškolení personálu v místních nemocnicích a odbornou pomoc Onkologického centra KNTB v regionech. Vsetínská ambulance bude prvním regionálním pracovištěm.

„Letos zahájíme spolupráci se Vsetínskou nemocnicí, příští rok s Uherskohradišťskou a Kroměřížskou,“ konstatoval primář. Tisková mluvčí KNTB Dana Lipovská uvedla, že ve Vsetíně již lékaři proškolují všeobecné sestry. Ordinovat zde budou lékaři ze zlínské onkologie.

Kromě lékařů Kateřiny Zycháčkové, zástupkyně primáře pro radiační onkologii Markéty Pospíškové i primář oddělení Milan Kohoutek. První pacienti by mohli být ošetřeni ke konci měsíce.

„Je to jeden z dalších kroků ve spolupráci všech nemocnic kraje. Tentokrát se pozitivně dotkne přímo pacientů. Věřím, že v podobných projektech budeme pokračovat,“ uvedl předseda představenstva krajských nemocnic Radomír Maráček.