Děti, které dorazily na prostranství před malenovickou poštou v převlecích čarodějů a čarodějnic, se mohly těšit na sladkou odměnu v podobě lízátek a bonbónů. Dočkal se jí i malý Vojta Trčala, jehož hlava schovaná pod velkým kouzelnickým kloboukem téměř nebyla vidět. Podle jeho maminky Evy rozhodně ne poprvé.

„Bydlíme kousek odsud, takže jsme se na tuhle slávu byli podívat už loni i předloni. Stavění májky nás zajímá, navíc je vždycky nachystána i pěkná zábava pro děti," pochvalovala si mladá Malenovičanka.

A měla pravdu. Pro všechny zájemce z řad malých návštěvníků totiž byla připravena také projížďka na koni. Té předcházelo krátké představení dovedností jednoho z přítomných koníků, který za své kousky s plechovým barelem několikrát sklidil bouřlivý potlesk. V kině Květen se potom každý, kdo měl chuť, mohl zdarma podívat na promítání filmu pro děti.

Stavění májů patří k dávným tradicím. Význam tohoto zvyku etnografové přičítají skryté symbolice jara, tedy růstu a plodnosti. Slety, případně pálení čarodějnic, potom obvykle předchází filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května, která bývala pokládána za magickou. Lidé věřili, že právě tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat a jednalo se dokonce o jeden z největších pohanských svátků. (vik)