Třeba v nové a nejnavštěvovanější tropické hale Yucatan si chvostani bělolící přišli pro svůj pamlsek až k němu. Přejít z mrazivého počasí do Yucatanu je opravdu znát. Návštěvníci sundávají kabáty, čepice a opatrně se noří do amazonského pralesa. Nad hlavami prolétávají různobarevní ptáci, na větvích se houpou anebo si návštěvníky zvědavě prohlíží malí chvostani.

Vespod haly jsou nádrže s rybami, které můžete spatřit snad jen v jižních mořích, také želvy, které vypadají jako antičtí váleční hrdinové. Nahoře nad mořskými živočichy majestátně dlí vysoké banánovníky, které mají trsy ještě zelených banánů, a další exotické rostliny a stromy. Gorilí rodinka dostala právě novou slámovou podestýlku a líně se povaluje a mračí se na zvědavé fotografy. Možná že to stejně jako lidé o svátcích přehnali s jídlem a tlačí je břicho.

Přijeli domácí i Američani

Zato v pavilonu tučňáků je jako vždy rušno. Vánoce nevánoce, tučňáci stojí venku, hlavy mají u sebe, jako by si povídali anebo se přihlížejícím návštěvníkům jen smáli. Jejich černé fráčky nosí s důstojností dirigenta smyčcového orchestru a mají stále dobrou náladu.

„Zoologická zahrada dostala nový dárek a tím je vánoční osvětlení celé zahrady," připomněl Svoboda. V zoo bylo přes svátky rušno. Kromě tuzemských hostů přijeli i Američané. 

JANA ZAVADILOVÁ