„Je mi líto mých klientů, kteří jsou ze cvičení nadšení a nyní prostě do fitness centra nesmí,“ říká zlínská osobní trenérka fitness Veronika Vráželová, která trénuje například i některé zlínské hokejisty.

„Nedávno jsem je potkala. Skončila jim předčasně sezóna, už ani netrénují,“ uvedla s tím, že si to nyní mohou dovolit jen profesionální sportovci, kteří mají doma posilovnu.

„Mám štěstí, že jsem dohodnutá ohledně nájmu. Ale pokud by tato situace trvala déle než avizovaný měsíc, asi bych už měla problémy,“ naznačila Veronika Vráželová.

V rouškové pasáži si můžete roušku vzít i darovat ostatním
V rouškové pasáži si můžete roušku vzít i darovat ostatním

Omezení, které nařídila česká vláda, znamená, že zůstávají nejméně do 24. března zavřeny i dveře fitness center. Na tréninky mohou zapomenout malí sportovci, mládež i profesionálové. Předčasně byly ukončeny i profesionální a výkonnostní soutěže. Přesto nařízení vlády sportovci ve Zlíně respektují a chápou.

„Dle mého názoru mělo být vše zavřeno – kromě zdravotnictví a potravin – ještě dříve. Pro ekonomiku je to na první pohled šílené. Ale paradoxně je to jak pro ekonomiku, tak pro zdraví nejrychlejší varianta s nejmenšími ztrátami,“ uvedl jednatel společnosti Vita Sana Club Jan Pravda.

VÝDAJE ZŮSTÁVAJÍ

„Chápeme, že prevence zdraví je důležitá. Nicméně toto opatření má nejen pro náš obor důsledek v podobě absolutního výpadku příjmů. Náklady na mzdy, nájmy a ostatní zůstávají. Povoz lze udržovat bez podpory maximálně měsíc, poté bude pro mnohé z nás likvidační.“ zmínil Jan Pravda.

Přesto se podle svých slov bude snažit, aby zaměstnanci nepocítili negativní důsledky opatření vlády.

„Tento i příští měsíc jim uhradíme mzdy v plné výši. Budeme se chtít i dohodnout s bankou, případně požádáme o finanční pomoc z Fondu hmotných rezerv. Věřím, že řešení najdeme,“ doplnil Jan Pravda.

Nařízení vlády způsobilo velké starosti i v dalším zlínském „fitku“ – FITNESSHALE.

Marta Santovjáková Gerlíková, režisérka a zpěvačka z Jarcové
Když jeden malý virus mění lidskou společnost

„Plně respektujeme nařízení vlády. Pro nás situace není vůbec jednoduchá, ale zdraví lidí města Zlína je na prvním místě,“ uvedl za společnost Radek Plhák.

„Bohužel plán B nemáme. Čekáme na vývoj situace. Spoléháme se na vstřícný přístup všech lidí, že budou chtít svému oblíbenému fitcentru pomoci. Výpadek v tržbách po dobu třiceti dní je pro nás na hraně přežití. Budeme potřebovat jakoukoliv pomoc ze strany města, případně kraje,“ věří Radek Plhák.

ABY SPORTOVCI NEZAHÁLELI 

Podle Jana Pravdy z Vitasany nejsou možné ani osobní tréninky. Dokonce ani pro malé sportovce z Gymanstiky Zlín, kde je Pravda statutárním zástupcem.

„Intenzivně pracujeme na spuštění on-line cvičení s našim trenéry pro členy. Dále se nám podařilo zajistit pro naše členy látkové roušky,“ říká Jan Pravda s tím, že inspiraci našli i ve veřejnoprávní televizi, která spouští program pro školáky. Gymnastky a gymnasté ve Zlíně tak budou muset měsíc cvičit jen doma.

„Sice to pro ně bude výpadek, ale věřím, že to pak doženou. Vždyť netrénují nyní na olympiádu,“ usmál se Jan Pravda.

Speciálním odběrový stan začal fungovat od středy v areálu KNTB. Míří do něj pouze lidé, u nichž hygienici rozhodli o tom, že se vzhledem k probíhajícím příznakům onemocnění COVID-19 mají nechat otestovat.
Speciální odběrový stan pomůže s protestováním podezřelých na nákazu koronaviru

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník