„Šli jsme na procházku a všimli si dravce, který nemohl uletět, přestože se nás zjevně bál,“ popsala Otrokovičanka Jana Čevelová. „Měli jsme strach, aby ho neroztrhali psi, které tu lidé venčí,“ dodal její přítel Jan Zaoral.

Samotného jej zajímalo, jestli si vlastně počínali správně. Otrokovická veterinářka Šárka Keňová doporučuje zavolat na buchlovickou Záchrannou stanici volně žijících živočichů, která se stará o poraněná divoká zvířata z širokého okolí.

„V létě mi sem lidé přinesli poštolku. Přijeli si pro ni z Buchlovic, byli velice ochotní,“ poznamenala. Vedoucí buchlovického zařízení Karel Tomešek přisvědčil, že jsou lidé ze stanice schopní přijet a zvíře odvézt. Vloni tak ošetřili sto osm živočichů. Kromě různých ptáků to byl například bobr, lasička nebo kuna. „Také nám je ale nosí. Nálezci mohou kontaktovat nás nebo městskou policii, na Zlínsku spolupracujeme s útulkem ve Zlíně-Vršavě,“ řekl Tomešek.

Pokud zvíře nemá těžší zranění, může se jej člověk pokusit léčit i doma. „Může jej však držet bez povolení maximálně čtyři týdny,“ dodal Tomešek s tím, že v tom případě nese i náklady na veterinární ošetření a léčení.