O bezpečnost a pořádek se na Jižních Svazích stará na střídačku nonstop osm strážníků Městské policie Zlín. Sídlí v takzvaném prvním segmentu v Okružní ulici.

„Činnost každého okrsku je hodně specifická. Na Jižních Svazích je vysoká koncentrace obyvatel na malém prostoru a přitom velká anonymita," zmínil ředitel městské policie ve Zlíně Milan Kladníček.

Jižní Svahy jsou hodně rozdílné přes den, navečer a v noci. Během dne je velká část sídliště prázdná lidé jsou ve škole a v práci. Večer, kdy jsou doma, se počet obyvatel navýší minimálně pětkrát.

Velitelem okrsku na Svazích je David Korvas. Vysvětluje, že hlavně v případě tak obrovského sídliště je pro strážníka nezbytné znát dobře terén a mít povědomí, co se kde děje. „Kolikrát jsme přivoláni třeba k případu porušování veřejného pořádku a už dopředu víme, s kým budeme mít tu čest a co nás čeká," pousmál se velitel okrsku.

Práce na Jižních Svazích je pro tamní strážníky velmi rozmanitá. Každý den přináší něco jiného. „Jsou dny, kdy je relativně klid a zase naopak jsou dny, kdy nevíme, kam dříve skočit," sdělil velitel David Korvas.

Strážníci začínají šichtu po sedmé hodině ranní. Od rána je můžeme vidět na přechodech na Mladcové, kde provádějí dozor u zastávek. Právě v tuto dobu totiž odjíždějí místní děti do školy. Potom se přesunou k základním školám na Jižních Svazích, a to ze stejného důvodu. Dbají na bezpečnost nejmenších při jejich cestě do školy. Od osmé hodiny vyřizují ekonomické a technické záležitosti, od deváté už vítají na služebně veřejnost. Mají totiž takzvané „úředky".

„Někdy k nám přicházejí lidé opravdu s podnětnými záležitostmi, ale také se stává, že jsou to naprosté malichernosti," posteskl si velitel Korvas.

Kuriozita?

Někdy zkrátka přijde člověk, který si stěžuje, že mu někdo posunul rohožku před jeho bytem.

Když skončí strážníkům úřední hodiny, vyrážejí do terénu. Ať už kvůli kontrole, nebo k případům.

Co pomáhá strážníkům na Jižních Svazích? „Jsou to jistě kamery městského dohlížecího kamerového systému. Dále máme k dispozici Robocopa, což je v podstatě protiúderové oblečení. To používáme na místech, kde je velký počet osob a vyhrocená situace," popsal vedoucí okrsku Jižní Svahy David Korvas. Ostatní vybavení strážníků na Jižních Svazích je stejné jao u hlídkových strážníků zlínské městské policie. 

Spoustu času tráví v nedalekém obchodě Albert. Někdy tam musejí vyjíždět i pětkrát denně. „Zloděj dostane pokutu, ale pokud zjistíme, že se jedná o recidivistu, předáváme jej do správního řízení. Také se stává, že možná způsobená škoda přesáhla výši pět tisíc korun, a to potom předáváme věc policistům," vysvětluje velitel David Korvas.

A zmiňuje případ, který se stal docela nedávno. „V létě se v ulicích Česká a Moravská na zdech nově zrekonstruovaných obytných domů objevily grafitti. Policie ČR nás požádala o spolupráci. Protože jsme věděli, kde se skupinky těchto „umělců" na Svazích nacházejí, šli jsme téměř najisto," popsal David Korvas.

Někdy se stane, že musejí strážníci ze Svahů poskytnout i první pomoc. „Proto jsme na to odborně vyškoleni. Už se nám stalo, že jsme zastavovali krvácení nebo prováděli masáž srdce. Byli jsme i u toho, když v ulici Družstevní hořel panelový dům a my jsme pomáhali hasičům při evakuaci obyvatel domu," přiblížil velitel.

Pochvaluje si přitom práci charitativních organizací, které se starají o osamělé seniory nebo jim vozí obědy. Někdy ale pomůže také všímavý soused. „Jednou jsme byli díky tomu přivoláni k otevření bytu staré paní, kterou sousedka tři dny neviděla. Nakonec se její obava ukázala oprávněná. Paní byla zraněná, vysílená a nemohla se hýbat. Ležela tam takto tři dny," popsal smutnou událost David Korvas.

Možná i kvůli své dobré práci se strážníci na okrsku Jižní Svahy dočkali letos v červenci nových zrekonstruovaných prostor. „Otevřením nové služebny jsme se vrátili do 21. století. Velmi oceňujeme, jaké nám nyní vzniklo nové zázemí, jsme rádi a jsme za to těm, kteří se o to zasloužili, vděční," řekl spokojený velitel okrsku.

Upozornil, že nové prostory jim usnadňují jejich dvanáctihodinové směny. „Nyní jsme připraveni dispozičně rozšířit službu až na dvanáct lidí," zdůraznil přínos změny David Korvas.

Kriminalita na Svazích není taková, jaká bývala kdysi

Na Jižních Svazích ve Zlíně jsou tři základní školy, jedna vysoká škola a celá řada mateřských škol. Nechybí nákupní a zdravotní střediska, tři banky. Také jedna pošta, fotbalový stadion, koupaliště, kostel. Téměř všechny volné plochy jsou zastavěny.

„Přibývají další lidé, s nimi další psi a další auta," usmál se velitel okrsku Jižní Svahy Městské policie Zlín David Korvas.

Podle něj Svahy trápí nedostatek parkovacích míst, sousedské spory a občasné rušení společného soužití.

Kriminalita na sídlišti však už podle velitele není tak velká jako například před patnácti lety, kdy k okrsku nastoupil. Na Svazích už totiž není žádná diskotéka, která by tam stahovala další živly.

„Navíc lidé mají kvůli ekonomické krizi hlouběji do kapsy, takže ani nechodí tak často do restaurací a nočních podniků, což bylo dříve spojováno s rušením nočního klidu," usoudil David Korvas. Připomněl však, že na druhou stranu vzrostl počet drobných krádeží. 

David Korvas, velitel, 38 let „Každý strážník městské policie by měl mít přirozenou autoritu a neměl by se ničeho zaleknout. Spousta lidí má komplexy a problémy a uniforma v nich může vyvolat agresi. Nejsou všichni lidé stejní, ale právě kvůli těm, kteří jsou agresivní, by měli strážníci být ti praví na svém místě.