Nové stromy a keře, tvarované stěny z dřevin, ulice Školní jako pěší zóna, elegantní lavičky, dětské hřiště, altán pro odpočinek i hudební produkce, veřejně přístupné WiFi. Park Komenského v centru Zlína prochází zásadní změnou. Výsledek bude znám už za pár dnů.

Rekonstrukci parku si vynutil jeho stav, celý prostor i jeho vybavení byly po mnoha letech provozu značně zchátralé.

„Nejlepší roky měl dávno za sebou. Poznat to bylo na lavičkách, chodnících i dětském hřišti. A také na zeleni. Různá zákoutí z přerostlých keřů dělala radost snad už jen bezdomovcům nebo těm, co se potřebovali vyspat z „opice". Běžným návštěvníkům rozhodně ne," konstatoval primátor Miroslav Adámek.

Neutěšená zákoutí z parku Komenského díky rekonstrukci zmizí. Jedním z jejích hlavních cílů totiž bylo celý prostor prosvětlit. Přebujelé keře byly upraveny či nahrazeny jinými, to samé platilo i pro stromy. Park bude paradoxně vzdušnější i přesto, že v něm dřevin a keřů přibude.

„Toho dosáhneme systémem výsadby. Třeba z celkového počtu 296 nových stromů bude hned 237 kusů vysazeno do elegantních tvarovaných stěn," prozradil náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Také keře se sázely ve velkém, nově se jich v parku objevilo hned 3984 kusů. Počítá se také s výsadbou 11 434 trvale rostoucích květin.

Do vzhledu parku promluví i zbourání budovy Dopravní společnosti Zlín Otrokovice, ve které se prodávaly jízdenky. Nahrazena bude moderním objektem, který s parkem lépe splyne.

Díky novému vzhledu se park Komenského více propojí s přilehlou ulicí Školní, ze které se stane první zlínský pěší bulvár.

Díky mnoha změnám bude park Komenského nejen hezčí a uživatelsky vlídnější, ale také bezpečnější. A to hned z několika důvodů.

„Zmizely přerostlé křoviny či skupiny stromů, které vytvářely různá zákoutí, ve kterých se zdržovali bezdomovci, lidé pod vlivem alkoholu a narkomani. Takže návštěvníci se už nebudou muset obávat různých nepříjemných setkání. Zvláště ženy nebo maminky s dětmi," konstatoval náměstek primátora Ondřej Běták.

K bezproblémovému užívání parku přispějí nově i dvě kamery, jež budou zařazeny do městského kamerového dohlížecího systému. Jejich přímý vliv na pokles kriminality v lokalitách, kde jsou instalované, je podle strážníků nezpochybnitelný.

„Jednoznačně zvyšují šance na objasnění kriminální činnosti či páchání přestupků. Případní pachatelé to dobře vědí, takže kamery působí i jako výrazná situační prevence," sdělil Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín.

To, že park Komenského patřil v posledních letech mezi problémové lokality, strážníci potvrzují. Byl podle jejich zkušeností „útočištěm" pro bezdomovce a lidi pod vlivem návykových látek.

„Scházet se v tomto parku jim vyhovovalo. Hlavně proto, že na některých místech na ně opravdu nebylo vidět," uvedl Milan Kladníček.

Rekonstrukce parku Komenského začala letos na jaře. Stavební náklady dosáhnou částky 42 milionů korun, až 85 procent nákladů město získá zpět z evropských zdrojů.

Park Komenského je v poslední době již třetím významným projektem, který má pomoci vylepšit vzhled a funkčnost centra Zlína. První z nich rekonstrukce Gahurova prospektu v prostoru před Kongresovým centrem byl již dokončen loni na podzim.

Prostranství nyní protínají zapuštěné chodníky, v jejichž stěnách je instalováno osvětlení. Okraje jsou určené pro sezení. Kolem chodníků je vysazen kvalitní parkový trávník, kterému neublíží ani přecházení či ležení osob. Byl zřízen nový bezpečný přechod ke Kongresovému centru a rektorátu Univerzity Tomáše Bati. Návštěvníci budou moci využívat vodní pítka, celý prostor je pokrytý signálem WiFi.

Zásadním způsobem se také změnil podchod z náměstí Práce k bývalému továrnímu areálu firem Baťa a Svit. V tomto případě ještě město uplatňuje některé reklamace a odstraňuje problémy, které v souvislosti s touto stavbou vznikly.