Jsou přesvědčeni, že by se daly peníze využít jinak. Lépe.

Radní mají ale jasno: „Náměstí se upravovat bude. Už jsme vybrali dodavatele.“ Projekt svěří město firmám Alspo Zlín a První otrokovická stavební. V případě bezproblémové dohody nad smlouvami může podle místostarosty Milana Plesara stavba už brzy začít.

Žádné vícepráce platit nechtějí

„Zatím nedokážu říct přesný termín, ale chtěli bychom zahájit stavbu co nejdříve,“ říká Plesar zodpovědný v druhém největším městě na Zlínsku za investice.

„Smlouvu s firmami bychom mohli podepsat už na dalším zasedání rady. Naší podmínkou je, že nebudeme hradit žádné další vícepráce. Potom bude také jasné, jak přesně bude nově náměstí vypadat,“ dodal Plesar s tím, že vizualizaci náměstí zatím město k dispozici nemá.

Novinka, která má z horního prostoru náměstí udělat příjemnější a využitelnější místo, má mnoho zastánců, ale také odpůrců.

„Je to zbytečný výdaj. Máme jiné problémy, které by se měly řešit. Kdyby se na náměstí nedělaly změny pět či deset let, lidi to určitě nepoškodí a nikomu to vadit nebude,“ řekl už před časem například otrokovický zastupitel Miroslav Malina.

Ohlas z lidu: Lavičky nikomu nepomůžou

I názory samotných lidí ve městě jsou jako na houpačce. „Já tudy vůbec nechodím, a tak mi lavičky za několik milionů určitě nepomůžou. Možná snad někomu, kdo bydlí poblíž,“ svěřil se Jaromír Procházka.

Takový Petr Jančík, který bydlí v bytě nedaleko náměstí, se zase na přestavbu těší.

„Ne že by mi ta stávající podoba nějak vadila, ale na nový vzhled se celkem těším. Mám rád moderní věci a k již rekonstruované části náměstí se určitě bude hodit,“ myslí si Jančík.

Starosta Otrokovic Jaroslav Budek je přesvědčený, že prostor nedaleko kostela bude pro obyvatele daleko přitažlivější.

„V současnosti tam lidé pouze procházejí,“ poznamenal Budek s tím, že radnice investuje do obnovy 5,2 milionu z městské kasy. Deset milionů získá z Evropské unie.