„Jsme dost překvapené, ale také hodně šťastné. To se ví, trošku slavíme. Když jsme viděly menu ostatních škol, nevěřily jsme, že bychom mohly vyhrát. Jsme moc rády. Snažíme se moderně a zdravě vařit v naší školní jídelně," svěřila se se svými pocity Zlínskému deníku bezprostředně po vyhlášení výsledků Anna Vičánková, šéfka kuchařek ZŠ Mánesova Otrokovice.

Vítězné menu už svým domovským školákům připravily dvakrát, v září jej pak budou moci kompletně celé ochutnat znovu.

Starosta města Jaroslav Budek byl v úterý vítězstvím kuchařek mile potěšený. Chystá se jim i osobně zajít pogratulovat.

„Jsme zvyklí na vysoký standard nejen na škole Mánesova, ale i na našich ostatních. První místo v soutěži je však perfektní, je co oslavovat. Z mé strany k nim plyne velká gratulace, je to výborná prezentace jak města, tak i školy," potěšil úspěch starostu.

Základní škola Mánesova se v minulých pěti letech umístila ve finále už dvakrát na druhém místě. Pokaždé se do něj probojovala v konkurenci asi zhruba stovky škol. Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso jako hlavní chod a mléčný dezert.

„Recepty byly opravdu originální a řada z nich by uspěla i v restauracích," zhodnotil Petr Stádník, člen poroty.

Připravit oběd za 34 korun, který navíc splní přísná výživová i chuťová kritéria, což byla podmínka, nebyl podle něj něj vůbec jednoduchý úkol. „Kéž by všechny školy dosahovaly stejných kvalit jako finalisté," dodal Petr Stádník.

Z finále si stříbro odnesla ZŠ a MŠ Velký Beranov, na třetím místě se umístili kuchaři jídelny Střední průmyslové školy dopravní z Plzně. O postup do finále pak letos bojovalo rekordních celkem 89 jídelen z celé České republiky.