Tato nejstarší a nejznámější otužilecká akce se uskutečnila v sobotu 26. prosince 2015, na druhý svátek vánoční, v 11 hodin ve Vltavě u Národního divadla v Praze.

A že se mohl zúčastnit skutečně každý, komu nechybí kuráž, dokazuje i první přihlášený Afričan v historii akce. V letošním ročníku bylo ještě jedno poprvé. Byla překročena hranice tří set účastníků, a do ledové vody se tak ponořilo přesně 339 plavců. Jednou z nich byla také Renáta Straková.

„Byla to pro mě výzva. S partou otrokovických otužilců chodím plavat do Štěrkáče pravidelně jeden rok. Řekla jsem si, že bych se ráda zúčastnila nějaké otužilecké soutěže a zvolila jsem hned tu nejznámější v Praze. Byl to pro mě opravdový zážitek a přidanou hodnotou bylo, že jsem plavala vedle známého herce Jiřího Langmajera a jeho tatínka," vypráví nadšeně plavkyně Renáta.

Voda ve Vltavě dosáhla nadprůměrnou teplotu 6,9 ºC a vzduch 9,1 ºC. „Nejhorší bylo, že jsme museli v plavkách a tričku čekat téměř hodinu, než jsme přišli na řadu. Kdyby bylo o pár stupňů méně, nevydrželi bychom to," dodává otužilkyně.

Ján Križan zvolil třistametrovou plaveckou trasu a ve vodě vydržel přibližně devět minut.

Renáta Straková, která se otužuje podstatně kratší dobu, zvolila stometrovou trasu a vydržela plavat asi pět minut. Ale že jsou skuteční patrioti, dokázali hned následující den a v neděli 27. prosince se opět vydali brázdit vodu do Štěrkoviště.

„A pokud se chcete přidat a otužování si vyzkoušet, přidejte se k nám na silvestra v 11 hodin dopoledne. Sejdeme se na Štěrkáči u starého mola v plavkách," pozvala všechny závěrem statečná Otrokovičanka Renáta.