„Pokud někdo zavolá, není to problém. Máme k dispozici terénní vozidlo, které vytáhne jakékoliv auto, je to stálá čtyřkolka. Proč blokovat složky IZS, když to můžeme udělat my?" říká za sdružení otrokovických dobrovolných záchranářů Dušan Rudecký.

Když lidé potřebují pomoc, mají si podle něj o ni říct. Záchranáři vyhodnotí rizika a v rámci Otrokovic a nejbližšího okolí vypomůžou. „Otrokovice jsou naše srdeční záležitost. Zasahujeme i v okruhu patnácti kilometrů. Pokud by však bylo potřeba, nebudeme řešit, jestli je to 17 nebo 20 kilometrů," přiznal dobrovolný záchranář. Výjezd k zapadnutým vozidlům je novinkou, kterou nabízejí záchranáři dva dny. Do včerejšího večera zatím k žádnému případu vyjíždět nemuseli.

„Jela jsem lesem a dostala na zledovatělé silnici smyk. Auto pak skončilo na boku v naštěstí ne v moc hlubokém příkopu. Nebyla jsem zraněná, ale musela jsem dlouho čekat, až přijede manžel vůz vytáhnout. Je dobře, že existují dobrovolní záchranáři, kteří mohou i v těchto situacích pomoci," reagovala na zprávu o dobrovolných záchranářích z Otrokovic Eva Holakovská.

Otrokovičtí záchranáři začali fungovat nejdřív jako parta, vloni založili oficiálně sdružení. „Naše spolupráce s městem Otrokovice původně vznikla tak, že jsme z vlastních zdrojů pořídili auto Praga V3S, začali jsme na něm dělat a dali do něj všechny peníze, které jsme měli. Zjistili jsme, že to ještě není dost, a tak jsme požádali město o dofinancování našeho projektu. Vedení města se to zřejmě líbilo, takže nás podpořili," vysvětlil Dušan Rudecký.

„Podařila se spolupráce, která pokračuje dál," pochvaluje si otrokovický zastupitel Milan Berčík.

Sdružení dobrovolných záchranářů má sedm stálých dobrovolníků-záchranářů a dalších dvacet, kteří jsou v záloze připraveni kdykoliv pomoci v mimořádných situacích, kdy je jich potřeba.

„Snažíme se dělat co je potřeba, od pomoci důchodcům se zábradlím, když je námraza, přes humanitární pomoc Ukrajině až k Sýrii, kam se chystáme," shrnul Dušan Rudecký záběr jejich činnosti.

Jejich vůz Praga je prototyp vozu pro mimořádnou situaci, jaký byl potřebný například ve Vrběticích. „Město Otrokovice je jediné, které tuto možnost má. Toto vozidlo je schopno projet kamkoliv, s vybavením které má, může ubytovat neomezený počet točících se lidí. Má i kuchyni, tažnou tyč, naviják na 10 tun, je energeticky soběstačný, nepotřebuje generátor 96 hodin. Má i přídavný stan. Praga VS3 je dosud nepřekonané a nepřekonatelné vozidlo z hlediska terénu," míní Rudecký.

S ostatními záchrannými složkami si prý dobrovolní záchranáři navzájem nezavazejí. „Oni si dělají své, my zase to své. Nemáme žádné rozpory. Jsme součástí IZS města Otrokovic jako druhosledová složka. Co se týká řešení dopadů událostí, tak je zbytečné blokovat hasiče, když to můžeme udělat my," vysvětlil člen záchranářského dobrovolnické­ho týmu.

Starosta Otrokovic Jaroslav Budek práci záchranářů kvituje. „Ne zrovna často se člověk setkává s takovou vstřícností. My jsme z otrokovického svazu dobrovolných záchranářů nadšení a máme z jejich činnosti obrovskou radost," netajil se Jaroslav Budek.

Co je náplní týmu?

Spolupráce s městem Otrokovice, komunikace a kooperace s krizovými štáby, pomoc při informování a evakuaci obyvatel, monitorování problémových míst v průběhu mimořádné události, pátrání po pohřešovaných osobách, zajištění logistické podpory postižených míst, likvidace následků živelných katastrof, práce s mládeží

Kontakt na sdružení dobrovolných záchranářů Otrokovice: 728 979 366, 724 942 891