S potížemi přitom už měsíc a půl před rapidním zhoršením stavu navštívil odbornou lékařku. Neuroložka ho ovšem neposlala na CT, které by nádor odhalilo, ale předepsala mu masáže.

„Měl jsem stejnou diagnózu jako Šárka Záhrobská. Já ale na rozdíl od ní po operaci ještě netrénuju," žertuje nyní bodrý padesátník.

Před pár měsíci mu ale příliš do smíchu nebylo. Měsíc a půl chodil poctivě na masáže, které mu doporučila jeho neuroložka. Mezitím se ale jeho stav rapidně horšil, až muž téměř zkolaboval.

„Všechno to začalo už na konci března. Byl jsem u kamaráda na zahradě a udělalo se mi špatně. Pak to na týden ustoupilo a zase se to vrátilo. Točila se mi hlava, vrávoral jsem a zvracel i s prázdným žaludkem," popisuje Miroslav.

Když se chvíle, kdy mu bylo lépe, stále zkracovaly, navštívil obvodního lékaře. Ten ho poslal na neurologii s doporučením, aby se udělalo CT vyšetření mozku.

„Neuroložka mi ale CT nepředepsala. Řekla, že to bude určitě jen blokace krční páteře, která dnes trápí kdekoho. Chce to prý jen rozcvičit a všechno se zas vrátí do normálu," vzpomíná Miroslav. Začal proto poctivě rehabilitovat a docházet na masáže.

Jenže potíže neustávaly. Hlava stále bolela a motala se, nevolnost i zvracení pokračovaly. Do péče odborníků se dostal až ve chvíli, kdy přestával vidět a ztrácel rovnováhu. Přitom stále chodil do práce. „Přece nebudu marodit se zablokovanou páteří," vysvětluje muž.

Z poslední noční směny už ho ale musel odvést kolega. „To už jsem opravdu nemohl. Kolega mě doslova hodil mému synovi do náruče a ten mě hned vezl na neurologii naštěstí ta moje neuroložka zrovna neordinovala," děkuje zpětně Smiřický.

Lékařka, která ho přijala, jej hned poslala na CT a vzápětí oznámila diagnózu nádor v pokročilém stadiu, který vyrůstal z mozkových obalů a tlačil na mozečkovou hemisféru a mozkový kmen. Operace následovala hned další den, přestože to byla sobota. Šlo totiž o dny, možná dokonce o hodiny.

Šest hodin na sále

„Operace na zlínské neurochirurgii trvala asi šest hodin," vypráví Miroslav. Dalších pět dnů se děsil toho, jakou zprávu dostane z histologie. Naštěstí se potvrdil předpoklad neurochirurga, že se nejedná o zhoubný nádor. I tak šlo ale o život.

Že stačilo pár dní a nezhoubný nádor by jinak zdravého padesátníka zabil, Deníku potvrdil i primář zlínské neurochirurgie Michal Filip.

„Hrozilo trvalé poškození způsobené tlakem, které může ohrozit pacienta na životě," řekl Filip.

„Po diagnostice byl proto pacient urychleně připraven k operaci a operován na našem neurochirurgickém oddělení," dodal primář.

Péči na zlínské neurochirurgii si pan Miroslav nemůže vynachválit.

„Přístup lékařů i personálu byl perfektní. Věděl jsem přesně, jakou mám diagnózu, co mě čeká a co hrozí. Operaci, podle toho, že žiju a funguju, zvládli na jedničku a chovali se ke mně krásně," hodnotí zpětně pobyt v nemocnici.

Nyní často přemítá, jestli se operace nemohla a neměla odehrát mnohem dřív.

„Možná bylo všechno v pořádku a neuroložka opravdu nemohla tušit, že jde o něco vážného. S tím mi ale nehraje to, že speciální vyšetření doporučoval už na začátku obvodní doktor. To by vypadalo, že jen lékařka nechtěla utrácet," krčí rameny.

Že není jako pacient jediný, kdo se setkal s neochotou odborného lékaře předepsat vyšetření, které není zrovna levné, potvrzuje i Luboš Olejár ze Svazu pacientů ČR. „Velkou vinu na tom má současný systém zdravotnictví a chování zdravotní pojišťovny, kdy je lékař nucen šetřit na naprosto nevhodném místě," vysvětluje Olejár.

To, že se člověku nedostane péče, jakou by potřeboval, je důsledek tlaku ze strany pojišťoven, aby poměrné náklady na léčbu nepřekračovaly ty republikové.

„Chápu, že pro lékaře je jednání s pojišťovnou, když se snaží zdůvodnit mimořádného pacienta, někdy složité. Ale je to jejich práce a měli by být v tomto ohledu důrazní. Bohužel případy, kdy se odborní lékaři vyhýbají předepsat speciální vyšetření například CT či magnetickou rezonanci, jsou poměrně časté. Mezi stížnostmi, se kterými se na nás lidé obracejí, jsou právě tyto asi čtvrté nejčastější," dodává Olejár.

Podle něj by se měli pacienti v takových případech domáhat svých práv. Stížností k lékařské komoře nebo i žalobou.

„Člověk by se měl bránit, a to nejen tehdy, kdy je následkem nedostatečné péče vážné poškození zdraví či dokonce smrt. „Jako důkaz může stačit to, že lékař nedoporučil speciální vyšetření," dodal Olejár.

Poradí, jakou šanci má trestní oznámení

Podle pacientské ombudsmanky Aleny Gajdůškové si člověk, který je přesvědčen, že nebyl řádně vyšetřen, může stěžovat u nadřízeného lékaře, u České lékařské komory nebo přímo pacientskému ombudsmanovi.

„Já tyto případy konzultuji s odborníky, zda šlo o profesní pochybení a jaká je možná cesta k nápravě, případně jakou šanci na úspěch má trestní oznámení. Podle toho pak postupujeme dál," řekla Gajdůšková.

Zda v jeho případě neuroložka pochybila, či ne, by rád věděl i Miroslav Smiřický z Otrokovic.

„Vím, že kdybych se na operační sál dostal o měsíc dřív, bylo by to určitě lepší. Neuroložce jsem to po operaci řekl, ale ta pochybení odmítá. Nejdřív jsem to bral tak, že důležité je, že jsem naživu. Jenže pak mě napadlo, co když se do stejné situace jako já dostane někdo jiný. A narazí také na lékařku, která ho místo na vyšetření pošle na masáže. A nebude mít to štěstí jako já," dodává Miroslav Smiřický.

Nádorů ve Zlíně ročně odstraní desítky

Neurochirurgické oddělení zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) má pro operace nádorů ohrožujících mozek technické vybavení jako ostatní špičková neurochirurgická pracoviště v Česku. Ročně se zde těchto zákroků uskuteční desítky.

„Jedná se například o speciální mikroskop, peroperační zobrazování, peroperační elektrofyziologii ke sledování bezpečné resekce nádorů ležících v blízkosti životně důležitých struktur, jako je mozkový kmen a hlavové nervy," přiblížil primář neurochirurgického oddělení KNTB Michal Filip. K technickému vybavení má i tým zkušených operatérů, anesteziologů a sálových sester.

„Taková léčba ale vyžaduje kromě zkušeného týmu taky ekonomicky náročné technické vybavení. To se snaží zajistit, někdy s nemalými potížemi, současné vedení nemocnice," podotkl primář Filip. 

JITKA VOGLOVÁ