"Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a Uherskohradišťská nemocnice tak mohou začít uvažovat o rušení některých covidových stanic a jejich návratu k necovidové péči. Menší nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži si zatím všechna lůžka vyčleněná pro covidovou péči musí ponechat. V posledních dnech ubylo také nemocných zdravotníků, nemocnice tak plánují návrat k některým drobnějším operačním výkonům, které musely odložit," uvedl v tiskové zprávě mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant.

„V posledních deseti dnech počet covid pozitivních pacientů setrvale klesá. Dnes jsme se poprvé po měsíci dostali pod hranici tří set pacientů hospitalizovaných s koronavirem. Na vrcholu jsme byli zhruba před dvěma týdny, kdy jsme se blížili číslu pět set a byli jsme na hranici našich kapacit. Jsem rád, že jsme situaci ustáli. Doufám, že i nadále budou počty klesat ve všech našich nemocnicích,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Do Zlínského kraje zamířili vojenští profesionálové ze 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou. Všech devět vojáků absolvovalo kurz Combat Lifesaver.
Pomoc silných paží nemocnice vítají

Krok směrem k normálu

Zlínská nemocnice začala v těchto dnech rušit některé covidové stanice a vracet je zpět do režimu neinfekčních pracovišť. Opatření se týká lůžkové části urologie a jedné lůžkové stanice geriatrie. Z celkem osmi covidových stanic se standardními lůžky vybavenými kyslíkem se zpět transformují dvě. V nemocnici tak ubyde 66 covidových lůžek.

„Stále nám k dnešku zůstane skoro padesát volných standardních covidových lůžek a přes stovku obsazených. Vedle šesti standardních covidových stanic nadále zachováváme i tři stanice s covidovými lůžky intenzivní péče, kde máme nyní sedmnáct pacientů a patnáct z nich na umělé plicní ventilaci,“ vypočítal ředitel.

Situace je stále napjatá

Uherskohradišťská nemocnice s velkou pravděpodobností zruší jednu covidovou stanici na začátku příštího týdne.

„Jedná se o sdružený lůžkový fond pro chirurgii, traumatologii a ortopedii. Tyto obory budou moci začít lůžka využívat pro necovidovou péči, samozřejmě až po důkladné dezinfekci všech prostor. Budou se zřejmě moci vrátit i k některým drobnějším výkonům, ale zatím opravdu jen v malé míře a pouze u pacientů, u nichž po operaci nebude nutná následná intenzivní péče. Situace na našich intenzivních lůžkách je stále napjatá a výrazný pokles pacientů tam zatím nenastal,“ upozornil Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice s tím, že ze stovky standardních lůžek s kyslíkem je nyní v Uherském Hradišti volná přibližně třetina.

Dvě zrušené covidové stanice ve Zlíně procházejí v těchto dnech intenzivní očistou, kterou na odděleních zajišťuje přímo zdravotnický personál. Vedle strojové dezinfekce všech prostor musí důkladnou ruční dezinfekcí projít i všechny povrchy a také veškeré zdravotnické pomůcky. Lůžkoviny se balí do igelitových pytlů a odvážejí na vyprání, matrace se rovněž dezinfikují ručně i strojově na místě. Zpětně transformované covidové stanice začnou sloužit běžnému provozu od příštího týdne.

Z nemocnice. Ilustrační foto.
Situace v nemocnicích je stabilizovaná, říká hejtman Holiš

„Geriatrická lůžka pro následnou péči pomohou aktuálně zatíženým oddělením interny a neurologie. Urologie bude moci začít provádět některé drobné výkony, po kterých ovšem pacienti nepotřebují intenzivní péči. Tlak na intenzivní lůžka ve všech našich nemocnicích zatím ještě přetrvává a v menších nemocnicích i celková čísla klesají jen pomalu,“ podotkl Radomír Maráček.

Ve čtyřech nemocnicích aktuálně chybí v provozu 550 zdravotníků. Před čtrnácti dny bylo doma s covidem nebo jinými diagnózami více než 730 zdravotníků. „Máme snahu postupně přidávat další necovidovou péči, kterou jsme kvůli pandemii odložili, ale musíme být zatím velmi opatrní. Stále ještě nemáme personálu dostatek, ale lepší se to a pevně věřím, že tento trend bude pokračovat,“ doplnil Radomír Maráček.