Minulý týden začali pálit například v Březnici. „Teď je především sezona meruněk, které lidé k vypálení přivážejí. Pálíme i třešně, ale těch zatím ještě moc nebylo,“ řekla provozovatelka Stanislava Chalupová. Dodala, že letos dozrálo veškeré ovoce díky počasí minimálně o čtrnáct dní dříve.Meruňky v těchto dnech voní i v pálenici v Lukově. Otevřeli ji už před dvěma týdny. Jak potvrzuje lukovský páleničář Bohdan Žákovský, je naopak třešní na výrobu destilátu minimum.

„Tento rok se jich urodilo dost, ale podle mého názoru to jsou plody docela náročné na sbírání,“ upřesnil Žákovský. Počítá s tím, že v horizontu dvou až tří týdnů začnou lidé vozit i kvasy z mirabelek, kterých se urodilo moc. „Slivovice z nich je také velmi chutná,“ popsal Žákovský. Dodal, že v létě pálí průměrně pět kotlů kvasu denně, kdežto v hlavní podzimní sezoně kolem osmnácti.

Na vypálení svých dvě stě litrů meruňkového kvasu čekal v Lukově i Miloslav Adámek z Trnavy. „Meruňkovici dělám poprvé, tak doufám, že se podaří. Dá se říci, že zatím získávám s pálením zkušenosti,“ usmál se.

Zatímco letního ovoce je dostatek, provozovatele pálenic na Zlínsku v těchto dnech trápí především neúroda švestek. „Vloni byla jedna z pěti nejúspěšnějších sezon za posledních padesát let. Letos to všechno padá dolů. Takže počítám, že tento rok to bude pouhý průměr,“ postěžoval si lukovský páleničář.

Jeho slova potvrzuje i správce pálenice v Tichově Josef Bělaška. „Za to, že švestky tak padají, může velké sucho. Navíc mnoho trnek v zimě pomrzlo, zbytek napadla šarka. Úroda bude velmi špatná,“ potvrdil Bělaška. Do tichovské pálenice, stejně jako například do slušovické, zatím letní kvas nikdo nepřivezl.