I oni museli na jaře v době pandemie koronaviru zavřít pro veřejnost, i oni jako další podnikatelé, přicházeli o tržby. Přesto museli kromě dalších výdajů celou dobu platit i nájem.

V jejich případě městu Zlín.

Proto se na svého pronajímatele obrátili se žádostí o jeho úpravu.

„Požádali jsme město o změnu nájmu po dobu uzavření provozovny. Odpověděli nám, že se tím budou zabývat na RMZ. Nakonec nám vyšli ze zlínské radnice vstříc a my jsme na základě toho mohli o další dotace zažádat stát,“ přiblížil Otto Kamenský.

I když tato provozovna pandemii ustála, mnohým podnikatelům srazila doslova vaz. Kvůli výdajům bez zisků tak někteří ukončili své podnikání.

Fotbalový stadion ve Zlíně - Pasekách.
Ať Paseky nesou jméno Jardy Švacha. Jste pro?

Někteří však vydrželi a snaží se po uvolnění opatření vstát jako bájný Fénix z popela. Pomoci jim může i dotace vlády z programu Covid - Nájemné Ministerstva průmyslu a obchodu, které výzvu zveřejnilo letos 19. června.

Určen je podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým mimořádným opatřením dočasně uzavřít provozovny pro maloobchodní činnost a poskytování služeb zákazníkům v nich.

Program tak platí pro všechny podnikatele, kteří své podnikání prováděli v nájmu ať již soukromých subjektů nebo například měst. Podmínkou získání této dotace je dohoda s pronajímatelem a podání žádosti o snížení nájemného za toto období.

„Nájemcům nebytových prostor, kteří město požádali o snížení nájmu, rada snížila nájem o 30 procent po dobu tří měsíců (2. čtvrtletí), neboť to byla podmínka čerpání dotací programu na nájemné Ministerstva průmyslu a obchodu,“ seznámil mluvčí města Zlín Tomáš Melzer.

Podle něj v souvislosti s pandemií byly i některé nájmy ukončeny, například v ulici Dlouhá ve Zlíně, kde vlastní město několik objektů.

„Jednalo se o dva subjekty, které ukončily činnost v souvislosti s koronavirovou situací,“ potvrdil Tomáš Melzer.

Do speciálního dotačního programu, který má pomoci podnikatelům, se zapojilo i město Uherské Hradiště.

„Naším cílem je pomoci podnikatelům ve městě. Již v rámci květnového zasedání Zastupitelstva města byl schválen dotační program Podpora zmírnění následků COVID-19 v oblasti podnikání s alokací 4 milionů. Na konci června rada posvětila i připojení města do programu COVID - Nájemné.

Těmito kroky dáváme jasně najevo, že nám není nastalá situace lhostejná a je naší snahou vytvořit pro podnikatele v Uherském Hradišti co nejlepší podmínky,“ vyjádřil se starosta města, Stanislav Blaha.

I rada města Kroměříže změnila podmínky podpory pro podnikatele postižené opatřeními vlády proti pandemii koronaviru, kteří si pronajímají prostory města.

Dříve pro sedmadvacet subjektů schválila dar ve výši jednoho měsíčního nájemného do maximální částky 20 tisíc korun.

Festivalový půlmaraton. Ilustrační foto
Festivalový půlmaraton Zlín kvůli epidemii snižuje kapacitu běžců

„Poté, co stát vypsal program na příspěvek na nájemné, rada schválila snížení nájemného o 30 procent za měsíce duben, květen a červen, aby umožnila podnikatelům žádat o tento příspěvek od státu,“ vysvětlil starosta Jaroslav Němec.

Se situací se snaží podnikatelé vyrovnat jak nejlépe mohou.

„Co se dá dělat, musíme si s tím poradit. My jsme dostali pomoc od města Vsetín na jeden měsíc. Zkusím si zjistit informace o podpoře z ministerstva, celý proces se mi však zdá trochu komplikovaný,“ uvedla majitelka kadeřnictví ve Vsetíně Jana Neuerová.