„V úterý se nám jej podařilo lokalizovat poblíž tropické haly. Od té doby jsme takřka nepřetržitě monitorovali jeho pohyb. Díky velkému nasazení chovatelů se mladého aru podařilo ve středu v odpoledních hodinách úspěšně odchytit,“ napsala ve čtvrtek zlínská ZOO na svém facebookovém profilu.

Ara hyacintový je největší ze 16 druhů arů. Peří má tmavě kobaltovou barvu, na obličeji jsou dvě holé oblasti. Oči a spodní stranu zobáku zdobí žlutý pruh. Obrovský šedočerný zobák je silně zakřiven a ostře zašpičatělý. Ara jím dokáže rozlousknout i kokosový ořech. Ve volné přírodě žije v hejnech do 16 jedinců, hejno tvoří jednotlivé páry. Dospívají v sedmém roce života. Hnízdí v dutinách palem. Rodiče společně pečují o vylíhlá mláďata 4 měsíce na hnízdě. Měsíc je pak zvykají na život v pralese. Dožívají se kolem 60 let.

Zdroj: ZOO Zlín