"Především ulice Slovenského národního povstání, Moravská a Slezská jsou nevybuchlou bombou. Kvůli extrémní hustotě osídlení a svažitosti terénu tam nová parkoviště budovat nemůžeme a úprava těch starších nic nevyřeší," postěžoval si náměstek primátorky Zlína pro dopravu Miroslav Šenkýř (ODS). To dohnalo některé Zlíňany až k ráznému rozhodnutí. "Já jsem se přizpůsobil, prostě jsem přestal jezdit autem," pousmál se obyvatel sídliště Petr Tlusták. Těm, kteří se však svého automobilu vzdát nehodlají, skýtají plány města alespoň určitou naději na zlepšení.

"Situaci v ulicích, které jsem jmenoval, opravdu nemůžeme změnit, ale v jiné prozatím neurčené části Jižních Svahů vznikne podzemní garáž. Nyní hledáme pro stavbu investory," dodal náměstek Šenkýř. Další parkovací objekty by měly vyrůst také na Kútech a v Malenovicích. Město zájemcům poskytne za výhodných podmínek pozemky, vzniklé budovy pak zůstanou v rukách stavitelů. Takové oznámení tedy potěší nejen obyčejné občany Zlína, ale třeba i podnikatele. "Představuje to zajímavou nabídku, záleží na tom, jaké nastaví město podmínky. Já ale ocením stejně jako každý člověk, když se podaří dostat stojící auta z mnoha skoro neprůjezdných ulic," zdůraznil krajský předseda Sdružení podnikatelů Rudolf Chmelař.

Kolik nových parkovacích míst bude vytvořeno, ještě není známo. Někde ještě může pomoci nové uspořádání stávajících parkovišť, například změna podélných stání na šikmé. "I tak se ovšem bude muset řada lidí vzdát myšlenky, že zastaví s autem pod okny svého domu. Nezbude jim nic jiného, než parkovat o něco dále. V některých lokalitách by bylo jedinou další možností vybetonovat trávníky, a to je absurdní," řekl Šenkýř.