Pane předsedo, může se s odstupem času změnit váš postoj k bývalému členovi vaší strany Miloši Melčákovi?

Já myslím, že ne. Pan Melčák prostě zradil ideje sociální demokracie, praktickou politiku i své kolegy nejen ze Zlínska, ale z celé republiky. Tak je to potřeba brát, to už je uzavřená kapitola.

Právě část zlínské ČSSD se za něj postavila během svého lednového hlasování, takže nebyl vyloučen ze strany už tehdy, ale až po jednání výkonného výboru v únoru. Vyříkáte si to se sociálními demokraty ze Zlína?

Dnes k tomu bude příležitost, ale já určitě nebudu hledat nějaké viníky. Jsem mezi přáteli, tak to beru. Navíc hlasování pana Melčáka v Poslanecké sněmovně po devatenáctém lednu, kdy umožnil vznik vlády Mirka Topolánka a dále podporoval koaliční návrhy, dalo za pravdu mně, a ne Melčákovým obhájcům.

Váš názor na vládní reformy je jasný, je ale na nich i z vašeho pohledu něco pozitivního?

Určitě, kdybychom podrobně prošli jednotlivé zákony, tak bychom tam našli věci, se kterými se můžeme ztotožnit. S těmi hlavními věcmi ale nesouhlasíme. Je to drahotní reforma, lidé mohou čekat růst cen a pokles reálných mezd, a to podpořit nemůžeme.

Představuje vaše nynější cesta po regionech přípravu na předčasné volby?

Předčasné volby nelze vyloučit. Chtěl bych projet všech čtrnáct krajů, ale to, čemu se chci především věnovat, je příprava senátních a krajských voleb. V tom jsme podle mě v řadě regionů už dost daleko.

Sledujete, jak si vede kniha o vás Minuty s Jiřím Paroubkem?

Přiznám se, že tímhle se moc nezabývám. Podle toho, co jsem naposledy zaslechl, se ovšem neprodává vůbec špatně.