„Chtěli jsme přispět k oslavám Zlína způsobem, který je nám vlastní, a tak vznikl nápad vytvořit speciální zlínské drink menu. Každý z týmu si zvolil vlastní témata a na míru připravil originální koktejly, celkem jich je deset. Pracovali jsme na nich dva měsíce a věříme, že se návštěvníkům budou líbit. Chtěli jsme, aby drinky byly opravdu mimořádné nejen chutí, ale i servisem, proto jsme si nechali na míru vyrobit i některé rekvizity,“ popisuje šéfbarman Baru 1931 Tomáš Petr.

Jedním z takových drinků je Dřevák na počest továrníka Tomáše Bati. Není snad Zlíňáka, který by neznal rčení „dopadl jako Baťa s dřevákama“. Právě dřeváky se staly legendárními jako zpočátku neúspěšný podnikatelský záměr, který ale po letech Baťova fabrika přece jen dokázal přetavit v úspěch.

„Tento drink servírujeme ve skutečném dřeváku. Bohužel jsme během příprav menu zjistili, že klasické dřeváky se dnes nedají běžně koupit, tak jsme si nechali u řezbáře Pavla Spurného ze sousední Březnice vyrobit nějaké na míru,“ dodává Tomáš Petr.

Miroslav Navrátil ze zlínského Baru 1931 zvítězil v prvním ročníku klání „Nová éra?“
Miroslav Navrátil ze Zlína vítězství v barmanské soutěži nečekal

Drink Zlínská žárovka zase signalizuje vzhledovou jednoduchost a přitom funkčnost typickou pro Zlín. Servíruje se ve skleničce ve tvaru žárovky, která se rozsvítí co cihlově červené barvy poté, co ji barman postaví před hosta na speciálně vytvořenou dotykovou destičku.

Drink 700 Sedm set symbolizuje velká bublina (nula) naplněná kouřem, kterou barmani vytvoří přímo na skleničce. Koktejl Jižňáky využívá slivovici z místní Navrátilovy pálenice, která odnepaměti stojí na úpatí sídliště Jižní Svahy. A Zátopek? Tento osvěžující drink vyniká kombinací pískové a modré barvy, které jsou typické pro starší a dnešní sportoviště.

Jeden z desítky drinků nese název Prchni vrchní a názvem i složením je inspirován legendárním filmem, v němž hlavní roli knihkupce a podvodného číšníka Vrány nezapomenutelným způsobem ztvárnil zlínský rodák Josef Abrhám. Je smutnou shodou okolností, že právě v těchto dnech známý herec zemřel.

Provozovatelka hospody Na Lesovni Marie Šerá.
Provozování hospody je srdcová záležitost, říká Marie Šerá

„O to víc jsme ale rádi, že můžeme tohoto slavného rodáka prostřednictvím legendárního filmu připomenout v souvislosti s výročím města Zlína,“ uzavírá Tomáš Petr.

Vedle menu k 700 letům města Zlína připravil Bar 1931 i další novinky. Od tohoto týdne je v nabídce nové koktejlové menu, před létem přibyla speciální nabídka Ginu & Tonicu, novinkou je také rozšířená řada nealko koktejlů.

Bar 1931 s vnitřním posezením i venkovní zahrádkou je součástí zlínské Bistrotéky Valachy. Svým názvem odkazuje na rok otevření baťovského Obchodního domu Zlín, v jehož přízemí se nachází. 

Martina Žáčková