Zaválel například i v Německu, Portugalsku, Litvě či Chorvatsku. Před pár dny navíc skončil na druhém místě ve velké mezinárodní soutěži v Portugalsku, kde vítězství Martinovi uteklo o pět setin v systému bodování.

Od září nastoupí na Pražskou konzervatoř, přijetí už má v kapse.

Když jeho rodiče chtěli, aby coby malý chlapec začal hrát na nějaký hudební nástroj a on si vybral právě akordeon, netušili, jak jim svým talentem vyrazí dech.

„Hru na akordeon jsem začal studovat v šesti letech u paní učitelky Petry Strašákové na Základní umělecké škole Rudolfa Firkušného v Napajedlích. Zpočátku na akordeon klávesový, který jsem později vyměnil za knoflíkový. Nyní úspěšně spolupracuji s profesorem Ladislavem Horákem z Pražské konzervatoře, za kterým dojíždím jednou týdně na konzultace,“ říká skromně talentovaný mladý muzikant.

Akce I senioři umí žít naplno na náměstí Míru ve Zlíně. Kapela Pěšáci
Senioři to rozjeli na zlínském náměstí. Podívejte se

Martin Kot získal například ocenění v soutěži pro úspěšné a nadané děti ČR nazvané Zlatý oříšek České televize. Pochlubit se může i tím, že reprezentoval Českou republiku v celoevropském finále soutěže Eurovision Young Musicians, kde zahrál před kolínskou katedrálou za doprovodu orchestru WDR. Na kontě už má i řadu významných ocenění v rámci mezinárodních akordeonových soutěží.

Například v roce 2016 se stal absolutním vítězem celostátního kola ZUŠ v Plzni. V září loňského roku zase získal na světové soutěži v italském Castelfidardu čtvrté místo. „Velice rád vzpomínám na spolupráci s panem Hudečkem. Měl jsem s ním asi tři koncerty. Pak také na svou první možnost hrát s orchestrem na soutěži v Kolíně nad Rýnem. Hrál jsem ale i se zlínskou či brněnskou filharmonií, to bylo také prima,“ usmívá se Martin Kot.

 Z Kunovic si do luhačovických lázní si odskočily potěšit milovníky folkloru tři dětské soubory.
Dětské folklorní soubory roztančily Lázeňské náměstí v Luhačovicích

Jeho talentu fandí i ve škole, kde mu umožnili jet podle individuálního vzdělávacího plánu. Když chybí, testy a písemky dohání později. Od září ale bude studovat na konzervatoři v Praze, z čehož má zatím trochu obavy. „A to jak z nových spolužáků, tak z nového prostředí. Jsem z toho takový nervózní, ale určitě si to nerozmyslím,“ podotýká nynější gymnazista.

Na akordeon hraje každý den tři hodiny, ve volném čase pak rád sleduje sport, hlavně fotbal. Občas si taky vyrazí s kamarády zakopat.