KDU-ČSL agenturu kontaktovala na inzerovaném telefonním čísle, ta podle Vaculínové uznala chybu a škodu darem straně uhradila.

„Bylo tam telefonní číslo a nabídka práce. Šlo o personální agenturu, která ve Zlíně zadala vylepení těchto inzerátů. Bohužel se objevily na našich nosičích. Protože plakát stojí dvě stovky a nalepení jeho jedné strany také 200 korun, vznikla nám dost velká škoda," popisovala tajemnice.

Podle ní lidé, kteří inzeráty vylepovali, je umístili i na další plochy patřící městu, například na sloupy veřejného osvětlení nebo na zastávkách městské hromadné dopravy. „Co se týká politických stran, tak tam jsme byli polepeni jenom my. Pravděpodobně ti dotyční, co to lepili, nás asi poškodit chtěli," doplnila Vaculínová.

Lidovci se s přelepováním volebních materiálů potýkali již dříve. Například při kampani do senátních voleb v roce 2010 byl v Bystřici pod Hostýnem přelepen billboard jejich tehdejšího kandidáta a starosty Bystřice Zdeňka Pánka. Na jeho místě se tehdy objevil billboard TOP 09. Podle Vaculínové ale nynější přelepení plakátů s předvolebním bojem stran, který lidovci zatím vnímají jako korektní, nesouvisí.

Zlínský kraj patří k tradičním baštám KDU-ČSL, která touží po návratu do Sněmovny, odkud zmizela po volbách v roce 2010 se ziskem 4,39 procenta. Ve Zlínském kraji ale tehdy získala skoro deset procent hlasů. Ještě o osm procent více obdrželi lidovci v regionu v loňských krajských volbách. Přestože některé průzkumy stranu vidí na hraně nutné pětiprocentní hranice, lídr lidovců, starosta Strání a krajský zastupitel Ondřej Benešík nervozitě nepodléhá.

„Průzkumy, které se konaly například loni před krajskými volbami, nás velmi podcenily. Dávaly nám mezi devíti až 12 procenty hlasů a my nakonec skončili druzí s více než 18 procenty. Věřím, že se i v těchto volbách budeme ve Zlínském kraji bojovat o prvenství a že získáme minimálně tři poslanecké mandáty," řekl dnes ČTK Benešík.

Strana v kampani využívá především bohatou členskou základnu čítající v kraji téměř 4000 lidí. Spolu s kandidáty šíří myšlenky strany a také si třeba dávají její plakáty na své ploty.