„Pokud tohle starosta opravdu řekl, může být rád, že neslyšel reakce občanů při podepisování petice,“ míní její autor a zastupitel za Stranu zelených Stanislav Mikula. „Já zastávám názor, že veřejnému mínění se má naslouchat,“ dodává.

Co petičnímu výboru vadí? „Hypermarket nesplňuje estetická a funkční kritéria pro umístění na hranici městské památkové zóny a v místě vstupu návštěvníků do města,“ píší v petici její autoři. Starosta však nesouhlasí. „Stavba nebrání průchodu do historického jádra města, ten je novou koncepcí naopak posilován,“ myslí si Karásek.

Námitku, že v Hradišti a jeho okolí již existuje dostatek obchodů se stejným sortimentem, starosta také odmítá. „Snaha města bránit výstavbě pod touto záminkou by mohla být v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže,“ vysvětluje Karásek.

Iniciátoři petice se obávají zhoršení dopravní situace v centru Hradiště a zvýšení emisí výfukových plynů. I v této věci však starosta zůstává neoblomný. „Díky současným úpravám okolních komunikací ke zhoršení dopravy nedojde,“ tvrdí.

Karásek nesouhlasí ani s argumentem, že město ztratí přímou kontrolu nad rozvojem a budoucím stavem této části městského centra. „Výstavba naopak umožní dotvořit celou lokalitu,“ míní první muž Uherského Hradiště.

Petici proti Bille podepsalo sedm stovek lidí z třiapadesáti obcí. Pět set podpisů je přímo z Uherského Hradiště. Společnost Billa chce v České republice postavit osm nových obchodů ročně.