Jejím hlavním cílem je zajistit, aby z areálu muničního skladu skutečně zmizela veškerá munice a aby se zde už v budoucnosti s municí ani nemanipulovalo.

Podle jejích iniciátorů by měla bývalý vojenský areál převzít do své správy obec a vybudovat zde například průmyslovou zónu v civilním režimu. Stát, armáda i kraj se sice už k odvozu munice zavázaly, i v našem regionu se však říká, že „slíbené déle vydrží". Občanská iniciativa a dohled nad dodržováním daných slibů jsou tak v tomto případě více než na místě.

„Sliby jsou jedna věc a jejich plnění druhá. Je nezbytné podpisy dále sbírat a neustále kontrolovat a požadovat plnění bodů, jež byly přislíbeny," je přesvědčený Rostislav Kašša, zástupce petičního výboru. Podle něj měla petice začátkem týdne už více než 1500 podpisů.

„Snažíme se, aby k petici měl přístup co největší počet obyvatel. Osloveny byly všechny okolní obce, ovšem nejsem si jistý v jaké je momentálně fázi," říká Kašša. Při návštěvě webových stránek některé z obcí jižního Valašska však nenajdete snad žádnou, kde by na petici nebyl odkaz či kde by ji nešlo podepsat.

Podepsat petici přímo ve své obci mohou například i obyvatelé ve Vlachově Lhotě, Lipové, Haluzicích, Křekově, Nedašově a dalších obcích. Kde není petice na obecním úřadě, má ji pod patronátem alespoň někdo z místních. Podepisovat se mohou i lidé ve městech. Tuto možnost nabízí infocentrum ve Slavičíně. V nedalekém Brumově-Bylnici je možné se podepisovat na úřadě, v místní škole i školce.

Souběžně probíhá na webu také on-line petice. Tu podepsalo téměř 200 lidí. Zajímavé je, že ne jen z nejbližšího okolí. Řada podpisů je tu například ze Slovácka či z měst severní Moravy.

„Taky to chci podepsat. Není mi lhostejné, co se v našem kraji děje. Počkám ale, až pojedu za sestrou do Slavičína. Podpis na webu nemá takovou váhu jako ten na archu," říká i Magda Králová z 50 km vzdáleného Uh. Hradiště.

Signatáři petice však v textu položili i řadu otázek, na které by rádi znali odpověď. Jednou ze společností, která už reagovala, je i společnost Bochemie. Ta se v areálu zabývala především recyklací vyřazené munice.

Podepisovat se můžete v okolních vesnicích i městech

Signatáře například zajímalo, jak a kdy probíhají v areálu kontroly či jak se naplnil slib, že společnost vytvoří pracovní místa pro místní obyvatele.

„Poslední kontrola byla provedena 24. 6. 2014, předchozí kontroly mají datum 20. 11. 2013 a 30. 7. 2013. Při kontrole nebylo zjištěno porušení předpisů," konstatoval v jedné z odpovědí Miloslav Vodička, generální ředitel společnosti. Ten také potvrdil, že zde pracovalo 19 lidí z regionu.

„S výjimkou jediného jsou všichni z Vlachovic, Vrbětic, V. Klobouků a dalších nejbližších obcí," ubezpečil ředitel. Hlavní požadavek, odvoz munice, už byl v minulých dnech několikrát potvrzený.

„V momentě, kdy bude sedm dní bez výbuchu, začneme s převozem munice," uvedl Tomáš Tuhý, policejní prezident ČR.

Obce i města v okolí však chtějí pevné záruky, co se bude s areálem dál dít.

„Bylo nám sděleno, že o osudu areálu bude vláda s městy a obcemi v okolí ještě jednat," poznamenal Jiří Končický, starosta Slavičína.

Téma munice se však probírá i v dalších částech republiky. Například tam, kam by se měl nebezpečný náklad převézt. Jedním z vytipovaných míst je i Květná na Pardubicku.

„Situace z Vrbětic na Zlínsku se nesmí opakovat, byť v jiné části republiky. Budeme proto požadovat záruky bezpečnosti uložené munice," uvedl k převozu do „svého" hejtmanství hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.