Reálně lze však vyřešit podle nich pouze jednu, a to vhodným způsobit odklonit kamionovou dopravu mimo obytné domy v ulici Nerudova. Přestože mohou nákladní automobily využít vjezdu hlavní branou, některé jím kvůli své výšce neprojedou.

Lidé žijící u boční brány si stěžují na to, že jim kvůli kamionům praskají zdi domů a musejí snášet nepříjemný hluk.

Pětaosmdesátiletá Marie Bartošová bydlí hned druhý dům od brány.

„Celý barák se otřásá, vozidla nám tu jezdí nepřetržitě pod okny. A to i v noci, kdy by neměly,“ postěžovala si tamní obyvatelka. Hluk prý nepřehluší ani zavřené okenice.

Radnice nechala udělat v místě dopravní průzkum. Zjištěné bylo stejné, jak jej popisuje Marie Bartošová.

„Jednali jsme proto se zástupci firem, jež v areálu sídlí a diskutovali o tom, jak by bylo možné situaci zlepšit,“ objasnil mluvčí radnice Milan Plesar.

V úvahu připadá jediná možnost, na níž se firmy shodly, přiblížil technický ředitel společnosti Toma Jan Řehořek. Vybudovat do areálu nový vjezd pro kamiony.

„Ten by mohl vzniknout mezi zástavbou u ulice Přístavní v blízkosti areálu, jak byl původně i projektován,“ objasnil Řehořek.

Část pozemků v této lokalitě společnost prý vlastní, o odkup ostatních by se ale muselo postarat zřejmě město.

„Zatím jsme však nic konkrétního nevyjednali, ani o případném financování nebyla řeč,“ podotkl ředitel.

Přestože ideální řešení podle něj neexistuje, navrhovaná varianta mu připadá lepší, než stávající.

„Doprava by se dotkla menšího počtu obyvatel. Navíc je možnost vybudovat v místě i protihlukové opatření,“ dodal Řehořek.

Jelikož je však variant podle mluvčího Plesara více, posuzují se. Zatím tedy prý nelze stanovit ani odhadem termín, kdy by mohlo dojít k vyřešení záležitosti.

Konkrétní pomoci se však nedostane obyvatelům Bahňáku, kteří mívají při větších přívalových deštích zatopené sklepy. Pokud padne více srážek, kanalizace všechnu vodu nepřijme.

„Zjišťovali jsme, zda jede v těchto okamžicích kanalizace na maximální výkon a opravdu ano. Obecně je to však záležitost, kterou nemůžeme nijak ovlivnit,“ zdůvodnil Plesar.

A nepomohlo by prohloubení či rozšíření kanalizačních sítí? „Určitě ano, ale miliardu na to město nemá,“ poznamenal mluvčí.

V úvahu nepřipadá potom ani dotace, jelikož kanalizaci nevlastní pouze nekomerční subjekty.