Když odjela na rok a půl se svým synem do Německa, byla ještě zdravá a plná elánu. Vrátila se ale s chronickou endometriozou. Nemocí, kterou provázejí gynekologické potíže.

„V Německu jsem pracovala jako pokojská. Byla jsem v jednom penzionu, kde mohl pobývat i můj syn. Jednoho dne jsem však začala pociťovat silné bolesti a vyvrcholilo to tím, že už jsem nemohla ani vstát. To bylo v únoru minulého roku," začíná své vyprávění Petra.

„Nejdříve mi nemohli nic najít, až později se zjistilo, že to bude asi endometrioza."

Po četných zdravotních komplikacích se nyní Petra postupně vrací do běžného života. Žije ve Zlíně, ale najít práci je pro ni komplikací.

„Můžu normálně pracovat, ale zaměstnavatel musí pochopit, že občas se ještě ozvou bolesti z minulosti a nebudu moct přijít do práce. To bych však kryla dovolenou," uvažuje.

Petra už žádné příspěvky od státu nedostává, takže je pro ni prioritou vrátit se do práce a postarat se tak o svého syna. Naštěstí má zatím podporu přítele. „Od půlky srpna docházím na rekvalifikační kurz, který mi má pomoct lépe se orientovat a pracovat s počítačem," svěřuje se.

Petra už letos zaměstnaná byla, jako prodavačka, ale po zdravotních komplikacích, kdy musela být hospitalizována, byla ve zkušební době propuštěna. „V květnu jsem měla další záchvat bolestí, byla jsem v nemocnici, ale asi za týden jsem se chtěla vrátit do práce, ačkoliv jsem měla být na nemocenské alespoň dva měsíce, abych se dala dokupy. Ale zaměstnavatel mě propustil ve zkušební době," líčí svou dřívější situaci.

Petra přiznává, že během svých komplikací potkala asi další čtyři ženy, které na tom byly podobně jako ona – samoživitelky se zdravotními problémy. „A to jedna měla dokonce čtyři děti."

Petra Machálková se snaží postupně navrátit do běžného života. Zatím má naději si přivydělávat aspoň brigádně.

Ve Zlíně existují možnosti pro lidi, kteří o práci přišli a nemohou najít jinou ve svém oboru. Právě pro takové je určena nabídka rekvalifikačních kurzů. Možnosti jsou široké, od účetnictví přes kosmetiku nebo masérství až po svářečství.

DENISA SPURNÁ