Například Dagmar Kaňovská, která vlastní obchod Káva Čaj Pohoda ve Školní ulici, si myslí, že všechny poplatky za bezhotovostní platby zbytečně škodí maloobchodům. „Jsou to další peníze bankám. Pro nás se přijímat karty nevyplatí, jen bychom na tom tratili," řekla. „Pokud ale poplatky budou skutečně nižší, určitě bych ráda vyšla zákazníkům vstříc," dodala.

Ani co se restauračních zařízení týká, rozhodně není platba kartou samozřejmostí. „Kartu zatím nepřijímáme, sem chodí převážně studenti 
a většinou platí hotovostí. Teoreticky bych v budoucnu mohl platby kartou zavést, záleželo by, kolik ten terminál bude stát," uvedl Tomáš Martinů z Baru u Pštrosa. Všichni se ale do inovování nehrnou. „Přiznám se, že karty moc neřešíme. Máme hned za rohem bankomat, takže když někdo nemá hotovost, prostě si vybere," řekla Stanislava Lukášová, která provozuje vinárnu na náměstí Míru.

Regulace poplatků stanoví jejich strop na 0,2 procenta pro platební karty, v platnost nastoupí v září a její účinnost se očekává koncem roku. Dosud obchodníci odváděli zhruba jedno procento. Podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotlána však bez ohledu na regulaci k rozšiřování platebních terminálů dochází neustále. „Pokud nyní dojde ke skokovému zvýšení počtu terminálů, bude to spíše vlivem médií, která o té věci otevřou diskusi," myslí si.

„Rozdíl mezi procentem a pětinou procenta zas tak velký není. Obchodníci mají často jiné důvody. Třeba nestojí o to, aby byly platby dohledatelné. Za terminál se většinou platí měsíční paušál 200 korun," uvedl Kotlán.

„Já bych chtěla, aby už byly všude, je to pro mě pohodlnější," řekla Renata Novotná ze Zlína. „Třeba v tabáku ve Zlatém jablku mi kartu nevzali," postěžovala si. „Bylo by dobré, kdyby šlo platit kartou na veřejných toaletách a na parkovištích. Teď když si člověk zapomene hotovost, je vyřízený," upozornila Sandra Ládová. Poněkud překvapivě kartu zatím nepřijímá většina zubařů. „Nevím o ordinaci, kde by se platilo kartou. Jestli, tak maximálně ve větších centrech," uvedla zubařka Irena Krahulcová. Sama o zavedení zatím pouze uvažuje.

Právě na koncového zákazníka ale zřejmě připadne zaplatit bankám chybějící poplatky z karetních převodů. „Například ve Španělku nebo Austrálii, kde byly tyto regulace zavedeny, došlo následně ke zpoplatnění vedení účtu, plateb kartou nebo výběrů hotovosti," uvedl Kotlán.

IVAN ČERNICKÝ