„Hledáme vhodné bydlení už více než dva roky. Teď bydlíme ve Fryštáku u rodičů, ale láká nás právě Zlín," doplňuje Anna. S penězi přitom problém nemají: „Manžel má předschválený úvěr, něco máme i našetřeno. Bohužel jsme ale stále nenašli to pravé bydlení," doplňuje.

Koupit si do vlastnictví zachovalou a udržovanou nemovitost není snadné, jak potvrdila realitní makléřka Jana Bedhiaf Hlaváčová: „Majitelé nemovitostí raději volí cestu pronájmů s cílem výdělku a další atribut je poměrně velmi výhodné financování na trhu s hypotékami. Nejvíce poptávané jsou mezi mými klienty byty 3+1 a domy do 3 milionů korun. Další skupinu tvoří byty 2+1 do 1,5 milionu a potom jsou to specifičtí klienti, kteří hledají domy do 5 milionů korun."

MAKLÉŘI NEMAJÍ CO PRODÁVAT

Podobnou zkušenost má také makléřka Věra Němcová: „Není co prodávat. Máme velký zájem lidí koupit něco, jak lacinější byty, tak luxusní, či domy, kterých je u nás v regionu velmi málo, s výjimkou baťovských domků. Samozřejmě spoustu lidí je nastartovaných na hypotéku, jenže nemají byt, který by za ni koupili. Úroky na spořících účtech jsou na nule, a tak i starší generaci toto nutí úspory uložit do nemovitostí." Zájem žadatelů o koupi bytů a pozemků narůstá: „Já pracuji v regionu Otrokovic a registruji zájem o koupi ve městě i okolí. O levné i luxusnější byty. Toho luxusního přitom v Otrokovicích mnoho není. Obchod s nemovitostmi komplikuje nepoměr poptávek nad nabídkami, tzn. velký nadměr poptávek."

Hlaváčová míní, že zásadní je dopravní dostupnost: „Lidé obvykle hledají dostupnost Zlína, nejlépe MHD, a důležité je i určité soukromí, tak, aby měli i kousek zahrádky na grilování, posezení a v některých případech i na zahradničení."

NARŮSTÁ ZÁJEM O NOVOSTAVBY

Vzhledem k výhodným úvěrům přibývá také zájemců o novostavbu. Nejen že jsou levné, ale navíc konvenční stavební materiály již nesplňují požadavky dnešní doby. A to jak v oblasti architektury, tak nároků na funkčnost, ekologičnost a provoz. Bohužel firmy narážejí na nedostatek parcel: „Na Zlínsku a obecně v celé ČR je problém najít vhodné pozemky k bydlení," míní Jiří Ratajský ze zlínské firmy PURLIVE. Vhodnost pozemku závisí na mnoha faktorech:

„Záleží především na subjektivním hodnocení potenciálního investora, které mnohdy hraje stěžejní roli. Objektivně však vhodnost pozemku určují jeho cena, orientace a typ stavby, který na něj zamýšlíme postavit. Největší zájem je o rovinaté pozemky, protože jsou pro výstavbu nejvhodnější a výslednou cenu stavby nenavyšují. Současně je však potřeba říci, že tyto pozemky bývají ty nejdražší," vysvětlil Deníku Ratajský.

Zlínsko je kraj kopců a kopečků a z tohoto pohledu je zde o rovinaté pozemky velká nouze. Důležitou roli při výběru pozemku hraje také občanská vybavenost a infrastruktura, které nabízí jeho nejbližší okolí. Zpravidla je člověk omezen kapitálem, a proto je potřeba najít a zvolit vhodný kompromis, kterým často bývají předměstí velkých měst.

Marná sháňka po parcelách je i v okolí Otrokovic nebo Vizovic

Otrokovice, Vizovice -Územní plány řady měst a obcí sice pozemky pro výstavbu nabízejí, po bližším průzkumu však zájemce zjistí, že se o příliš vhodné pozemky nejedná. Navíc chybí často inženýrské sítě.

„Naprostá většina stavebních parcel je vyprodána, na Zlínsku i Otrokovicku je katastrofální nedostatek parcel, na kterých by byla možná individuální zástavba," říká realitní makléř Michal Malaník. Lidé se proto snaží koupit pozemky např. v Napajedlech, Doubravách, Zlámanci…

LIDÉ SI POZEMKY CHRÁNÍ

Územní plán Otrokovic také umožňuje developerskou výstavbu, ale zdejší soukromí vlastníci nechtějí svá pole prodat: „Místní vlastní nějaká políčka, kde by se mohlo stavět, ale chtějí si je nechat," doplňuje Malaník: „Jakmile nějaká okolní obec vytyčí nové parcely, např. nedávno Napajedla, ihned jsou rozprodány. Pak se často stává, že cena za parcely je přemrštěná, přesto se i předražená místa ve Zlíně rychle prodají." Firmy tak mají poptávky na stavby domů, ale nemají je kde postavit. Lidé totiž chtějí bydlet v dosahu MHD, nebo alespoň poblíž měst.

Prakticky stejnou zkušenost má také Vlasta Mudráková z Fobos Reality: „Na Vizovicku je také kritický nedostatek parcel, chtělo by to, aby obce myslely více na mladé a zajistily jim možnost postavit si vlastní bydlení."

Samotný územní plán vlastnické vztahy k pozemkům neřeší a neřeší ani, kde se zrovna staví. Pouze se po čtyřech letech vyhodnocuje a při té příležitosti se zjišťuje, kde se co postavilo.V územním plánu nejsou stavební parcely, ale pozemky určené k zástavbě. Stavebními se stanou až po vydání příslušného územního rozhodnutí.

Hypotéky jsou v kurzu. Bere si je stále více lidí

Region Vzhledem k výhodným úvěrům byl rok 2015 pro český hypoteční trh rekordní. Objem uzavřených hypotečních úvěrů přesáhl dle údajů Ministerstva pro místní rozvoj 184 miliard korun, tedy až o 41 miliard více než v předchozím roce.

„Vývoj na Zlínsku kopíruje chování klientů ve zbytku republiky: díky nízkým úrokovým sazbám plynule narůstá objem poskytnutých hypotečních úvěrů (meziročně o 17,5 %) a logicky pak i počet žadatelů meziročně o 13 %. Dochází rovněž k navýšení průměrné částky, kterou si žadatel půjčuje řádově o desítky tisíc korun," sdělila Deníku tisková mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková. Pro porovnání, v Praze je kvůli vyšším cenám nemovitostí výše průměrného úvěru 2,5 mil. Kč, v Ústí nad Labem pak 1,59 mil. korun

Typickým klientem hypotečních bank je muž, středoškolsky vzdělaný, ženatý, s jedním dítětem, s průměrným příjmem 32 000 Kč.

Marie Mocková doplnila: „Nejčastěji si pak lidé loni na hypotéku pořizovali starší nemovitosti. Ve velkých městech kupovali starší byty kategorie 2+1 nebo 1+1 o velikosti do 60 m2. V menších městech a obcích do 50 tisíc obyvatel si lidé pořizovali zejména starší rodinné domky o velikosti do 120 m2."

Jak vybrat stavební firmu a nenaletět

Stavební trh je doslova nabitý konkurencí. Firmy se předhánějí v použitých technologiích a stavebních materiálech. Pro člověka to může být velmi matoucí a nejednoduché se v této záplavě informací orientovat.

„Obecně bych velmi doporučoval zvolit stavební firmu, která disponuje vlastním profesionálním personálem nutným pro realizaci staveb, jako jsou architekti, projektanti a především kvalifikovaní a zkušení pracovníci, kteří stavbu provádějí," říká Dan Tkáč ze společnosti Taš Stappa Beton. Zajímala by jej také kvalita a množství nabízených služeb, jako je nabídka financování, zpracování projektové dokumentace, vyřízení stavebního povolení apod.

„Preferoval bych firmy používající stavební systémy, které byly důkladně vyvinuty, prověřeny a certifikovány. Fatální chybu může člověk udělat tak, že bez ohledu na výše uvedené zvolí realizační firmu pouze na základě nejnižší ceny," míní Dan Tkáč.

Makléřka Jana Bedhiaf Hlaváčová zdůrazňuje nutnost ověřit si financování: „Než se pustíte do hledání vlastního bydlení, které nemáte hrazeno výhradně z vlastních zdrojů, ověřte si ještě před prohlídkami vámi specifikovaných nemovitostí, že jste bonitní pro vaši banku a prostředky vám poskytne. Předejdete tak případnému zklamání a můžete přesně definovat, jakou nemovitost si můžete dovolit. 

MARCELA KANIOVÁ