Pěší komentují schody, které se jim zdají příkré, i eskalátor. Věří, že bude stále jezdit

Stejně jako tisíce dalších lidí využívá podchod na zlínském náměstí Práce několikrát denně. Právě v těchto dnech už je hrubá stavba v podstatě hotová a ladit se budou už jen detaily.

„Vše jde podle plánu. Výrazné komplikace jsme nezaznamenali. Kompletně hotový bude podchod koncem května. Přesný termín se ještě neví. Záleží na kolaudaci," poznamenal Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínské radnice.

I když je podchod po celou dobu rekonstrukce průchozí, zrovna v těchto dnech to chodci příliš jednoduché nemají. Postupná vstupní a výstupní rampa je totiž uzavřená, a tak všichni, kdo chtějí podchodem, musejí po schodech.

„Zadýchala jsem se pořádně. Snad pojede brzy eskalátor, když už ho přivezli," doufá Věra Ptáčková ze Zlína, která musela trasu absolvovat s pomocí francouzské hole.

Eskalátor se do podchodu podařilo zabudovat minulý týden. Sloužit bude až po kolaudaci. Jaké budou náklady na provoz eskalátoru, mluvčí radnice nevěděl.

„Záleží i na tom, v jakém režimu bude fungovat, což bude na provozovateli, který ještě nebyl vybrán. Pravděpodobně to však budou Technické služby Zlín," uvedl mluvčí radnice. Moderní eskalátory tohoto typu fungují na principu čidla. To zaznamená osobu a spustí schody.

„Je tedy možné, že tento systém bude uplatněn i tady. Bude ale záležet i na provozovateli, jak to vyhodnotí," poznamenal mluvčí.

V prostorách podchodu je i spousta dalších změn. „Nadzemní objekty ze strany od náměstí Práce jsou pryč a namísto nich nově opravené sociální zařízení s možností sprchy. V podchodu je nové osvětlení a na bezpečnost dohlédne kamera městských strážníků," doplnil Jiří Kadeřábek, náměstek primátora.

Protože je podchod stále alespoň částečně průchozí, může veřejnost průběh prací sledovat a také komentovat. Mezi lidmi je tak několik nevyjasněných otázek.

„Proč jsou schody tak příkré? Co sníh a led? Nevadí, že chybí zastřešení?" Podle mluvčího radnice mají schody stejný sklon jako předtím. „Příkřeji působí opticky, protože na nich není takové mezipatro jako dřív," říká.

„Co se týká zastřešení, schody jsou vyhřívané. Sníh a led na nich nebude. Je to trend, který se uplatňuje všude v Evropě," vysvětlil Zdeněk Dvořák. Schodiště budou vyhřívat vyhřívací trubice na elektřinu. Do provozu je mají spouštět teplotní čidla.

Původní odhad ceny rekonstrukce přesahoval 68 milionů korun. Výběrovým řízením se cena snížila na zhruba 42 milionů. Skutečná cena však bude jasná až po dokončení. Objevily se totiž i některé vícepráce. „Například strop byl v mnohem horším stavu, než se předpokládalo," vysvětlil mluvčí Zdeněk Dvořák.