„Žiju tady 50 let. Jako turistka a cyklistka kolem Bečvy chodím a jezdím. Ekologická katastrofa na mě působí velmi emotivně. I proto jsem se rozhodla dnes přijít a připojit se k dalším, kteří volají po spravedlnosti,“ říká paní Irena z Nového Jičína.

Ta se společně s desítkami dalších lidí zúčastnila předposlední únorovou sobotu už čtvrtého protestního pochodu upozorňujícího na stále nevyšetřenou ekologickou havárii z loňského září. Tehdy došlo k masivnímu úniku dosud neznámé toxické látky do koryta řeky Bečvy, následkem čehož uhynuly desítky tun ryb a byl nenávratně poničen tamní biotop.

Přehrada Šance v Beskydech. 20. února 2021
Jak to v zimě sluší přehradě Šance? Podívejte se

Každá řeka je pro Valachy Bečva

Zatímco před měsícem se pořadatelé snažili poukázat zejména na možná pochybení, kterých se měla dopustit při odebírání vzorků vody Česká inspekce životního prostředí, tuto sobotu si vzali na paškál soudního znalce Jiřího Klicperu.

„Domníváme se, že takový člověk se nemá na vyšetřování zvláště tak citlivé kauzy podílet,“ vysvětluje jeden z organizátorů protestů Jan Husák.

Právě soudní znalec Klicpera má podle všeho na starost řešení kauzy otrávené Bečvy.

Zdroj: DENÍK/Jakub Omelka

„Naprosto v rozporu se zákonem, vázán mlčenlivostí, promluvil na veřejnosti. Řekl, že viníka zná, ale nemá dost důkazů. Myslí si, že na základě svého pokusu, kdy pustil do řeky fluorescentní barvivo, lze dokázat, že to vyteklo z Tesly. Jenže jsou tam nepřesnosti kvůli zcela jiným podmínkám, které jeho zkoušku doprovázely,“ upozorňuje jeden z organizátorů Jan Husák, kterého těší, že se stále nachází desítky lidí, kteří jsou ochotni věnovat svůj čas protestnímu pochodu.

„Bečva není jediná, kde jsou problémy se životním prostředím. A kauza se tak stala jakýmsi symbolem těchto problémů,“ míní Husák.

„Tady na Valašsku je Bečva lidem hluboce přirostlá k srdci. V podstatě každý Valach vám řekne, že Berounka nebo Sázava je pro něj Bečva. My tu Bečvu máme rádi, nedáme ji. Stojí nám za to se tu stále scházet,“ říká s odhodláním Husák.

Otužilci do Bečvy

A podporu mezi lidmi Bečva skutečně má. Byť například paní Irena už nevěří, že by se viníka podařilo předvést před soud.

„Morava je pro pány ministry daleko. Některé věci jsou ovšem neomluvitelné a neměly by zůstat nedořešené,“ dodává paní Irena, která je však přesvědčena, že viníkem není ani jedna z nejčastěji skloňovaných firem Tesla a Deza, nýbrž jiná menší společnost.

Oproti předchozím pochodům se tentokrát zapojili i umělci. A v rámci jejich hapeningu se několik otužilců rozhodlo „zchladit“ v korytě řeky. Byl to symbolický skutek na podporu celé akce.

Silnice I/35 u Valašského Meziříčí
Poslední část opravy I/35 začne v půli března, průtah Rožnovem bude jednosměrný

„Chodím se otužovat pravidelně. A chtěl jsem zkusit i Bečvu. Tak jsem to spojili s protestní akcí,“ vysvětluje svůj čin pan Vladimír, který byl jedním z několika odvážlivců.

„Jsem rybář. V Bečvě jsou krásné ryby. Je smutné, co se stalo,“ dodává se steskem Vladimír.