Darované baťovské boty si prezident prý vezme i do rakve.

Na desítky pokojně protestujících ale někteří starší lidé pokřikovali: „Táhněte pryč, vy hlupáci! Jděte do háje, blbečci!" Mezi prezidentovými kritiky byli většinou mladí lidé.

„Chceme naší přítomností upozornit na chyby, které podle nás pan prezident udělal," sdělil Deníku Tomáš Pasterný.

Na setkání spolu s přáteli přinesl třicet hesel, která měla symbolizovat prezidentovy přešlapy.

„Hesla jsme sjednotili jako Třicet případů Miloše Zemana a chceme, aby se k nim pan prezident vyjádřil. Proto jsme je také v písemné formě předali panu Ovčáčkovi," vysvětlil Pasterný.

Přímo na náměstí pak vyjádřil názor, že prezident Zeman svou návštěvou Zlínského kraje nepřímo podporuje spřátelenou politickou stranu.

„Moje návštěva rozhodně nenese prvky kampaně," reagoval Miloš Zeman na výtku.

„Ale chtěl bych ocenit vaši klidnou formu protestu," řekl prezident občanům vyjadřujícím svůj nesouhlas s jeho názory.

Na rozdíl od prezidenta ale mnozí lidé nedokázali přítomnost zástupců odlišného názoru zvládnout a opakovaně se snažili protestující vystrnadit nebo alespoň zesměšnit. Několikrát musel policejní antikonfliktní tým tlumit emoce rozzlobených fanoušků prezidentské kanceláře a vysvětlovat, že v naší zemi je demokracie a lidé mají právo na různé názory.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

Debata na náměstí se ale spíše nesla v pohodovém duchu. Prezident zdůraznil i svůj obdiv k rodině Baťů. „Už od mládí jsem měl velký obdiv k Tomáši Baťovi a mám o něm ve své knihovně mnoho knih," svěřil se.

Zmínil, že má rád i knihu „Budujeme stát pro 40 milionů lidí" od Jana Antonína Bati.

„Četl jsem ji několikrát a je v ní mnoho odvážných projektů," zmínil a upozornil také na nutnost nevzdávat se. Tomáš Baťa přece také několikrát zkrachoval, než se mu podařilo vybudovat své impérium. „Ať každý z nás prožije svůj život tak, aby za ním zůstalo i něco užitečného pro druhé," vybídl v této souvislosti prezident.

Dalším z nakousnutých témat byly alimenty. „Nyní se řeší zálohované výživné. Stát by mohl platit výživné, a pak ho vymoci od neplatičů, protože možnosti státu vymáhat dlužné výživné jsou větší, než jaké má třeba maminka," domnívá se prezident.

Pokud zákon projde, přislíbil ho podepsat. Opět také připomenul svůj kladný vztah k referendu.

„Jsem zastánce přímé demokracie, a tedy i referenda, ve kterém mohou občané vyjádřit svůj postoj třeba k setrvání v Evropské unii," řekl. Sám prezident se netají tím, že by při takovém referendu hlasoval proti vystoupení České republiky z Evropské unie.

Na závěr setkání dostal Miloš Zeman zdravotní boty od firmy Baťa. „Tyto boty jsou vyrobeny speciálně pro vás, pane prezidente," řekl primátor města Miroslav Adámek.

„Nebyly vyrobeny v Číně, ale v Dolním Němčí," doplnil.

Prezident s nadsázkou odpověděl, že bude tyto boty nosit, dokud bude žít a případně v nich může být uložen i do rakve. Všem pak popřál především životní pohodu. Jeho odchod z pódia provázel bouřlivý potlesk, i když ne všichni byli nadšení.

„Zeman nezklamal a nepřekvapil," sdělila Deníku přítomná Dagmar Dědková.

„Opět jen zopakoval své fráze a líbivá hesla," dodala nespokojeně.

MARCELA KANIOVÁ