„Ve Zlíně hlídají vánoční trhy hlídky městské policie 24 hodin denně, při hudebním programu budou posíleny," uvedl za zlínskou radnici mluvčí Zdeněk Dvořák. Jeho slova potvrdil 1. zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík. „Posilujeme dohled nad rámec stávajícího opatření, které je zaměřené na vnitřní bezpečnost, veřejný pořádek a majetek, a to především s ohledem na stále platný 1. stupeň ohrožení terorismem," uvedl Pavel Janík.

„Samozřejmě jsme si vědomi toho, jaká je nejspíš pohnutka pachatele teroristického útoku v Berlíně a jeho souvislosti s nekontrolovaným pohybem osob v rámci takzvané migrační krize. Motiv se nabízí stejně jako ve francouzském Nice a v podstatě kdekoliv v Evropě, kde došlo v poslední době k takovým útokům," míní Pavel Janík.

Podle něj je ale takové riziko v regionu prozatím nízké. „Přesto nemůžeme vyloučit, že akt tak nepředstavitelné hrůzy a jeho následná medializace může ovlivnit chování osob, které například trpí duševní poruchou. Také jsme si vědomi toho, že chování davu může být náchylnější k nepředvídatelným podnětům a proto situaci nebereme na lehkou váhu a zesilujeme stávající opatření," zdůraznil zástupce šéfa MP Zlín.

Strážníci zároveň žádají veřejnost, aby byla obezřetná, všímala si svého okolí a případně když bude mít jakékoliv podezření v souvislosti s bezpečností, ať neprodleně informuje policii.

Deník oslovil i krajskou Policii ČR. Ta má v těchto chvílích poradu, která se týká právě bezpečnostních opatření. Podle dosavadních zjištění budou podobná jako při předcházejících útocích, které se odehrály například v Paříži. Tedy zvýšený počet hlídek a výzva k ostražitosti.

Pondělní teroristický útok v v německém Berlíně, kdy migrant z Pákistánu vjel s ukradeným polským kamionem do davu lidí, stál život 12 lidí, desítky dalších byly zraněny.

ČTĚTE TAKÉ Na vánoční trh v Berlíně vjel nákladní vůz, nejméně 9 mrtvých a 50 zraněných