Novou starostkou Vizovic je od podzimu Silvie Dolanská. Po Aleně Hanákové druhá žena v čele vizovické radnice.

„Přiznávám, že jsem politickým nováčkem," říká Dolanská.

Dříve mzdová účetní a personalistka s ekonomickým vzděláním má nově na starosti město s téměř pěti tisíci obyvateli, které každoročně hostí vyhlášené festivaly Trnkobraní nebo Masters of Rock.

Jaký bude vztah nového zastupitelstva k tomuto festivalu?
V mi­nulosti byly snahy o nějaké změny…

Chceme zachovat stávající vztahy a dohody. Ve vztahu k organizátorům změny nepřipravujeme.

Vizovice na festivalech vydělají. Prý jen na pokutách se při 
M.O.R. vyberou desítky tisíc korun, které jsou příjmem města. Budete chtít z těchto příjmů hradit konkrétní projekty, jako tomu bylo v minulosti, nebo to bude zkrátka příjmová položka v rozpočtu?

To se ještě uvidí, zatím jsme o tom nejednali. Osobně však nevidím problém v zachování zavedené praxe. Tedy že peníze se použijí na konkrétní věc, aby lidé věděli, že toto se postavilo nebo opravilo za peníze z Masters of Rock.

Prozraďte, co považujete za priority Vizovic pro tento rok? Co byste rádi letos ve městě začali či naopak dokončili?

Je to trochu komplikovanější. Definitivní seznam priorit ještě zastupitelstvo města neschválilo. Za sebe však mohu říct, že bychom rádi vyřešili nevyhovující veřejné osvětlení ve městě. Samozřejmostí by měly být opravy chodníků uvnitř města, rekonstrukce a údržba stávajících sportovišť a dětských hřišť, chceme podpořit rozvoj zeleně a rekreačních ploch, také projekty na zvýšení bezpečnosti chodců a zklidňování dopravy. Vylepšit by se měly i možnosti parkování.

Když jsme u toho parkování, nedávno jste v některých lokalitách zavedli takzvané časové stání, vyplatilo se to? A jaké další změny chystáte?

Zavedení parkovacích hodin před prodejnou Albert se určitě vyplatilo. Odpadlo blokování míst lidmi, kteří tu zaparkovali ráno a šli do práce. Nyní se zde parkuje lépe a pomohla tomu i výstavba nového supermarketu Penny. Na větší reorganizaci parkování nemáme prostor. Půjdeme cestou úprav a rozšiřování stávajících ploch. Mělo by jít o jednotky a desítky míst dle lokality.

Vizovice jsou městem na průtahu. Hustá doprava je tedy problém. Jak vnímáte dění okolo silnice R49, která by Vizovicím ulehčila?

Ve Vizovicích jsou různé názory. Faktem je, že se teď plánování silnice dostalo znovu na začátek a platí, že výstavba silnice R49 je otázkou poměrně vzdálené budoucnosti. Určitě však chceme být u všech jednání.

A co železnice? Máte zprávy o nějakých investicích? Projekt prodloužení trati do Vsetína už je pohřbený definitivně?

Podle zpráv, které máme, by se o dalším osudu tohoto projektu mohlo definitivně rozhodnout letos v září. Je šance, že by koridor železnice vypadl z politiky územního rozvoje ČR a celé území by se tak uvolnilo.

Probrali jsme silnice, železnici, a co cyklisté? Mohou se těšit, že povede nějaká cyklostezka i skrz Vizovice?

Určitě bychom chtěli být součástí páteřní cyklistické stezky Otrokovice–Zlín
-Vizovice. Bohužel v tuto chvíli nemáme žádný projekt či plán. V územním plánu města jsou vymezeny plochy pro cyklotrasy a cyklostezky a bylo by dobré v této věci začít podnikat potřebné kroky, protože je šance v příštích letech využít dotačních titulů.

Nakousněme trochu ekonomiku města. Máte již sestavený a schválený rozpočet? S jakými příjmy může město počítat? Prozraďte také občanům, zda radnice splácí nějaké úvěry.

Rozpočet na rok 2015 ještě schválený nemáme. Chtěli bychom jej schválit na únorovém či březnovém jednání zastupitelstva. Hospodařit bychom měli s příjmy kolem 90 milionů korun. Naším zájmem je, aby byl rozpočet přebytkový nebo alespoň vyrovnaný, chceme, aby do příjmů nebyly zahrnovány prostředky z prodeje majetku města. Splácíme dlouhodobé úvěry, které si město vzalo na výstavbu bytových domů, opravu Lidového domu a na kanalizaci.

Vaše koalice je poměrně křehká. Řečeno politicky, je menšinová. Myslíte, že se při takovém rozdání karet podaří posunout Vizovice kupředu, nebude se spíš víc politikařit?

Věřím, že od nějakého politikaření všichni ustoupí a budeme pracovat pro město a občany. Na prvním místě musí být občané a zájmy města.

Dnes je trendem takzvaně „otevřená radnice", to znamená nechat občanům větší kontrolu a poskytovat informace. Jak jste na tom ve Vizovicích?

K tomuto jsme se zavázali. Chceme zveřejňovat uzavřené smlouvy. Musí se to však ošetřit tak, aby nedocházelo ke kolizi se zákonem na ochranu osobních údajů. Pořizujeme i hlasový záznam zastupitelstva, ten není sice na webu přímo dostupný, ale zájemci poskytneme CD nahrávku.

Když jsem se díval, co trápí obyvatele Vizovic, tak kromě klasických problémů jako doprava, parkování a podobně jsem zahlédl zmínku o uzavřené zámecké bráně. Tam je co za problém?

Zámecká zahrada měla dříve více vstupů. Existuje tady snaha některých občanů o znovuzpřístupnění brány. Domnívám se však, že už k tomu pravděpodobně nedojde, ale ještě nebyla příležitost tuto otázku znovu otevřít. Zámecká zahrada je součástí zámku Vizovice, je to národní kulturní památka. Někde se dokonce za vstup do zahrad či parku i platí.

Zaznamenal jsem také výtky na určitý nekomfort učitelů či žáků ZUŠ a ZŠ. Tyto dvě instituce se musí prý dělit o učebny. Plánuje se v tomto nějaká změna?

Toto je letitý problém. Potíž je i v tom, že máme dva objekty školy. Do jednoho se všichni nevejdou. Učitelé z dolní budovy ZŠ nemají vlastní kabinety na přípravu a jejich příprava probíhá zároveň s výukou ZUŠ v jedné třídě. Není zde jednoduché řešení, ale budeme ho hledat. Nabízí se výstavba vhodného objektu či dostavba a širší úprava horní budovy školy. Musel by se však najít dotační titul. Variantou můžou být i dočasné stavby. Budeme se tímto problémem v budoucnu zabývat.

Ve srovnání se stejně velkými sídly jsou Vizovice téměř světoznámé. Co se lidem vybaví, když někam přijedete a řeknete, že jste z Vizovic?

Tak určitě slivovice. Likérka Jelínek je světoznámá a má dlouholetou tradici. Stejně tak jsou Vizovice spojeny s festivalem Masters of Rock, s Trnkobraním, vizovickým pečivem a vizovickým zámkem. To jsou věci, podle kterých Vizovice téměř každý zná. Oblibu si našlo i Zámecké kulturní léto.

Ještě prozraďte lidem, kteří vás třeba neznají, co máte ráda, jak relaxujete?

Ráda se věnuji sportu. Cvičím aerobik, jezdím na kole, lyžích či bruslích. I když je pravda, že toho volného času už příliš není. Relaxuji i při dobrém divadle či koncertu a ráda čtu. S dětmi jsme si oblíbili turistiku a chodíme na výlety.