Dalším společným rysem je podle politologa také fakt, že se poměrně velká část kandidujících subjektů do zastupitelstev vůbec nedostala, protože se jim nepodařilo překonat potřebnou pětiprocentní hranici. Tomáš Lebeda to připisuje hlavně množství kandidujících subjektů.

Co okres, to zcela jiné výsledky

„V takové situaci se pak může stát i to, že se do zastupitelstva nedostanou ani takové strany jako třeba TOP 09 v Kroměříži nebo Zlíně," konstatoval Lebeda. Zde však společné znaky volebních výsledků více méně končí. V každém z okresních měst totiž volby dopadly naprosto odlišně.

„Vše nasvědčuje tomu, že lidé hlasovali skutečně komunálně," řekl Lebeda.

„Příkladem je vítězství ODS v Uherském Hradišti. Naproti tomu ve Zlíně se vůbec do zastupitelstva nedostali," dokládá na konkrétním příkladu politolog.

Ve Zlíně naopak suverénně vyhráli Starostové a nezávislí, i když předvolební průzkumy nenapovídaly, že by mohli zvítězit tak výrazným rozdílem. Více se naopak očekávalo od hnutí ANO 2011. To vyhrálo v Kroměříži.

„Je to samozřejmě vítězství, ale zároveň není nějak drtivé," komentoval výsledek Lebeda. Toto hnutí podle něj získávalo převahu především ve velkých městech, v menších pak nevládní strany a uskupení.

Návrat Jiřího Čunka nepřekvapil

Volby ve Vsetíně ovládlo KDU-ČSL. Podle politologa to není až zas tak překvapivé. „Pan Čunek byl vždy úspěšný komunální politik, i když na celorepublikové úrovni se mu příliš nevedlo," konstatoval.

Otázka sestavování případných povolebních koalic je podle něj už trochu složitější. „Na lokální úrovni je to vždy otázka osobních vztahů, sympatií a schopnosti najít společnou řeč, takže těžko předjímat," uzavřel. 

ROMAN BUČEK