Přestože lze práce registrovat téměř na celé ploše, žádná omezení se podle blatnického faráře Zdeňka Stodůlky nechystají.

„V rámci zvelebení poutního místa budujeme přístavbu k sociálnímu zařízení, kde vzniká manipulační zázemí pro sezonní práce. Přistavili jsme tam místnost ke skladování lavic pro poutníky a chystáme zázemí pro zdravotní službu. Zahájili jsme práce na venkovním liturgickém prostoru, který se bude rozkládat na novém místě, mimo stávající polní oltář,“ popsal záměry Stodůlka a doplnil, že součástí stavby bude také altán pro hudebníky.

Na převážně svépomocných pracích se podílí většinou farníci z Blatnice. „Už se ale začínají přidávat i farníci okolních obcí,“ podotkl duchovní, podle něhož jsou všechny opravy placeny z veřejné sbírky, která začala už před třemi lety a stále trvá. „Mezi další částky, které mají být na opravy použity, je třeba započítat i různé dotace. Vykalkulované náklady na první etapu rekonstrukce přesahují dvoumilionovou částku. Budeme vděčni za každý finanční dar od občanů,“ vypočítal Stodůlka. Předpokládané ukončení akce, jejímž investorem je farnost Blatnice, je plánováno už v tomto roce. S pracemi nejsou podle Stodůlky spojena žádná dopravní ani návštěvní omezení při poutích ani v průběhu roku. Rekonstrukci jsou obyvatelé blízkého i vzdálenějšího okolí nakloněni. „Obměnu svatého Antonínka podporujeme. Úpravy tohoto typu jsou tam potřebné,“ zmínil Antonín Světinský, dlouholetý poutník na Blatnickou horu z Dolního Němčí.

Poutě na sv. Antonínku

17. 6. Hlavní pouť, mše v 8.00, 9.00, 10.15
1. 7. Pouť Petra a Pavla, mše v 9.00; 10.15
13. 7. Pouť nemocných, mše v 16.30
26. 8. Děkovná pouť, mše v 9.00, 10.15, Krojovaný průvod s hudbou vychází od farního kostela v Blatnici v 9:15