Před ním je ještě asi pět set kilometrů, což je týden chůze. Obec je na svého rodáka pyšná a spolu s tamní římskokatolickou farností se připravuje na jeho návrat a uvítání.

Slezák vyrazil přesně 13. června. Trasa jeho cesty má celkem 1 760 kilometrů. „V plánu má ujít přibližně čtyřicet kilometrů za den. Když jsou vedra, je to o něco méně,“ prozradil místostarosta Březnice František Halíček.

Na cestu se Slezák vydal jen s nejnutnější výbavou. „Má na zádech batoh, cestou navštěvuje mše a navazuje kontakty s duchovními. Nocleh nijak zajištěný nemá. Spí, kde ho lidé nechají,“ uvedla jeho matka Jitka Slezáková z Březnice, která je se synem v kontaktu prostřednictvím mobilního telefonu.

Ne vždy však prý poutníka v zahraničí přijímají vlídně. „Stalo se, že ho na jedné faře v Rakousku nepřijali. Zrovna pršelo, ale i tak jej nechali stát na ulici. Naštěstí si jej všimla paní z nedalekého hotelu a nechala ho u nich zadarmo přespat,“ vyprávěla.

Cestu prý její syn předem nijak dlouho neplánoval, ale uvažoval, že půjde do ciziny pracovat. „Nakonec se ale rozhodl vydat do Itálie. Je to duchovní cesta. Hledá, kam se jeho život bude dál ubírat,“ vysvětlila Slezáková.

Dlouhou a fyzicky náročnou cestu přes dva metry vysoký poutník zvládá zatím skvěle. „Nikdy sice nijak moc nesportoval, turistice se ale věnoval dost,“ řekla Slezákova matka.

V cíli své cesty má Slezák v úmyslu pár dní pobýt. Do Březnice se pak vrátí ode dneška přibližně za tři týdny, pravděpodobně už stopem. Tamní obecní úřad pro něj ve spolupráci s březnickou římskokatolickou farností možná přichystá také slavnostní uvítání.