Podle hasičů je opak pravdou. Nejhorší jsou podle nich malé „neviditelné“ požáry v bytech a domech. Už přes tři roky se hasiči na Slovácku snaží pomocí médií seznámit lidi s požárními hlásiči.

Potvrzuje to mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. „V poslední době trochu stouplo povědomí lidí, kteří si začínají uvědomovat, že hlásiče jsou nenahraditelným pomocníkem při domácích požárech,“ prozradil Mitáček.

Podle něj je v praxi nejvíce úmrtí i zraněných lidí právě při malých, těžko zjistitelných požárech, kdy lidé nedokáží správně zareagovat. Při velkých požárech lidé snáze utečou a zachrání se. „Nejčastěji k malým požárům dochází v kuchyni při vaření, kdy člověk usne nebo zapomene vypnout sporák. Požární hlásiče okamžitě upozorní buď samotného vlastníka, nebo může zareagovat blízké okolí,“ poznamenal Mitáček.

Nejohroženější skupinou jsou domácnosti s dětmi, starší lidé nebo lidé s omezenou schopností pohybu a také lidé žijící sami, ať už staří či mladí. Hasičský záchranný sbor České republiky chce podle slov Mitáčka dostat do zákona povinnost každého mít doma detektor požáru. Nejideálnější umístění je podle něj kuchyň a chodba. V domech by měl být aspoň jeden hlásič v každém patře. Instalace je nenáročná a baterie v detektorech má životnost i tři roky.

„Ještě jsem se nesetkal při výjezdu s domem nebo bytem, ve kterém bych hlásič viděl. Lidem to pořád nepřipadá nezbytné pro jejich vlastní bezpečí,“ vyjádřil se dobrovolný hasič z Kunovic Zbyněk Vávra. Hlásiče by měly být samozřejmostí při nových výstavbách domů. Je to minimální investice. Jsou k mání od sto padesáti korun. Do zabezpečení proti krádeži lidé investují tisíce, a do záchrany svých životů ani dvě stovky. „Mám doma zabezpečovací zařízení proti vloupání. Požární hlásič nemám,“ poznamenal Tomáš Cochlar z Kunovic.