"Změnili původní záměr a nikdo nám to neoznámil, ani nevysvětlil, proč se tak stalo," diví se Šlapal. Konstrukce podle něj nejen brání jemu a jeho rodině ve výhledu, ale do tamního okolí vůbec nezapadá. "Je to obludnost, hotová berlínská zeď," rozhořčoval se. Na vznikající bariéru si s manželkou také stěžovali zlínskému magistrátu, a dopis poslali dokonce i primátorce Ireně Ondrové a dalším představitelům města. "Opravdu bylo stavební povolení změněno, ale já sám nevím z jakého důvodu. Jejich připomínka se řeší," informoval náměstek zlínské primátorky pro oblast dopravy Miroslav Šenkýř (ODS).

architektonický nesmysl

Město nechalo vybudovat plot soukromníka, aby ušetřilo Pozemek, na kterém zmíněné pilíře nyní stojí, patří podle mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříkové soukromému majiteli. "Plot mělo nejprve postavit město, ale vlastník pozemku u silnice se nabídl, že jej zbuduje ve své verzi na vlastní náklady. S tím jsme souhlasili, protože tím samozřejmě ušetříme," osvětlila příčiny změny konstrukce. Návrh soukromé osoby byl zlínským stavebním odborem řádně povolen. "Řízení bylo veřejné a nezaznamenali jsme žádné námitky. Tato stavba neodporuje územnímu plánu," sdělila vedoucí příslušného oddělení stavebně správního řízení Magda Bezděková. S tím ovšem nesouhlasí člen městského zastupitelstva Jaroslav Hrobařík (ČSSD). "Z architektonického hlediska je to úplný nesmysl, netuším, jak to mohli schválit. Zábrana tam musí z bezpečnostních důvodů být, ale jako projektant vím, že by stačila maximální výška sto třicet centimetrů. Dvoumetrové sloupy tam nemají co dělat," míní.

šance na nápravu minimální

Právě Hrobařík doporučil Josefu Šlapalovi, aby vznesl oficiální připomínku, a na podporu stížnosti vystoupil i během posledního jednání zastupitelstva. "Škoda jen, že s tím pan Šlapal nepřišel dřív," povzdechl si. Šance na jakýkoli zásah do probíhající stavby jsou podle stavebního odboru nyní minimální. "Pravděpodobnost, že stěžovatel něčeho dosáhne, je malá," řekla vedoucí stavebně správního oddělení Bezděková. Josef Šlapal se ale nevzdává. "Nechci se do konce života dívat na beton," zavrtěl hlavou Šlapal. Rozhodl se proto, že se zkusí obrátit ještě na krajský úřad.