„To je, co? Taky na to každý den nevěřícně koukáme. Ráno jsme zdražili a v poledne to půjde beztak ještě nahoru,“ říká při pohledu na banner s cenami starší pán pracující na jedné z hulínských čerpacích stanic.

„Nevím, kam až se ty ceny budou šroubovat. Za chvíli budeme na padesáti korunách a pak už budou jezdit autem asi jenom vyvolení, protože běžný člověk si to nebude moct dovolit,“ krčí rameny.

A není sám, podobně to vidí i třeba Václav Pospíšil z Kroměříže.

„Denně projíždím okolo jedné benzinky a je šílené pozorovat, jak ty ceny každý den skáčou nahoru. Raději ani nechci vědět, na jakém čísle se to zastaví,“ přiznává Pospíšil, který už začal cíleně vyhledávat nejnižší ceny benzinu na internetu.

Následky ničivého požáru rodinného domku v Pačlavicích. Maminka s dcerkou přišly o všechno, co měly
Požár v Pačlavicích zničil ženě dům, který budovala vlastníma rukama

Hledám, kde je nejlevnější

„Byl jsem dříve zvyklý natankovat vždycky tam, kde jsem to měl zrovna nejblíž. Teď už si ale dopředu hledám, kde je nejnižší cena a podle toho i upravuji své trasy,“ vysvětluje Pospíšil s tím, že týdně najezdí stovky kilometrů.

„Právě proto jsem se o ty ceny začal více zajímat, protože projezdím nemalé peníze. Přemluvili mě teď na jedné benzince, abych si stáhl jejich aplikaci do telefonu - že prý za ty body jsou potom nějaké slevy. Já na tohle moc nejsem, ale asi to zkusím, co jiného mi taky zbývá,“ dodává Pospíšil.

Až padesát korun za litr

Jedny z nejnižších cen na Kroměřížsku jsou dlouhodobě v Tank ONO v Břestu. S páteční cenou necelých 39 korun za litr, tak ještě patří mezi jedny z mála čerpacích stanic, které nepokořily psychologickou hranici 40 korun.

„Snažíme se marže držet na jednom litru pohonné hmoty v rozmezí padesát haléřů až jedna koruna,“ potvrzuje spolumajitel sítě čerpacích stanic Tank ONO Petr Ondra, který je připraven stále držet nižší ceny než konkurence.

Se zdražováním však musí motoristé počítat i nadále. Připlatit by si mohli klidně o deset korun více než nyní, kdy se ceny pohybují okolo čtyřiceti korun za litr.

„Pokud situace kolem ruských dodávek eskaluje, je třeba počítat s růstem cen pohonných hmot znatelně nad úroveň 40 korun za litr, potenciálně až do pásma 45 až 50 korun za litr,“ řekl už dříve Deníku hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda.

Skupinka ukrajinských žen, které našly útočiště ve farním domě na Kudlově.
Ženy utíkající z Ukrajiny v Kudlově: Jsme vám moc vděční!

Kde nejlevněji natankovat Natural 95 na Zlínsku?

Robin Oil Tlumačov, Skály 37.50 kč/litr

Tank ONO Zádveřice 38.90 kč/litr

Tank ONO Spyithněv 38.90 kč/litr

Prim Tlumačov 38.50 kč/litr

Kde nejlevněji natankovat Natural 95 na Vsetínsku?

Autoservis Bobrky Vsetín 38.40 kč/litr

Valatrans Liptál 38.40 kč/litr

AH Valašská Bystřice 39.20 kč/litr

Kde nejlevněji natankovat Natural 95 na Slovácku?

ČS Bílovice 36.90 kč/litr

Tempex Uherský Brod 37.70 kč/litr

SubOil Hungas Uherský Brod 39.10 kč/litr

Kde nejlevněji natankovat Natural 95 na Kroměřížsku?

ONO Břest 38.90 kč/litr

Robin Oil Kroměříž, Kojetínská 38.90 kč/litr

Gabi – Holešov – Dobrotice 38.90 kč/litr