Návštěvu prezidenta České republiky Miloše Zemana jsme sledovali ZDE

Vážení čtenáři, naše on-line zpravodajství končí. Děkujeme vám za pozornost.

17:00 - Kdo nepůjde k volbám, je líný a zbabělý. Máte obrovskou výhodu v tom, že jste přímo spjatí s geniálním podnikatelem Tomášem Baťou. Tyto a mnoho dalších výroků vyřkl prezident Miloš Zeman během dnešní návštěvy zlínské radnice. Hlava státu se v obřadní síni radnice setkala se zastupiteli i držiteli Ceny města Zlína. Zodpověděl hned několik jejich dotazů, například k tématu blížících se krajských voleb. „Zavedl bych povinnost chodit k volbám, tak, jak tomu bylo za masarykovské první republiky. V té době, kdo k volbám nešel, musel zaplatit pokutu, byť mírnou," prohlásil Miloš Zeman. Debata se stočila i na prezidentu vášeň pro cigarety. „Jako lékař vám je neschvaluji. Na druhou stranu vím, jak těžké je s kouřením přestat. Za svou dlouhou lékařskou kariéru jsem přesvědčoval hodně kuřáků, s tímto zlozvykem ale skončili jen čtyři," poznamenal primátor Miroslav Adámek.
Čtvrtá oficiální návštěva Zlínského kraje prezidenta Miloše Zemana skončila. „Za rok přijedu zase," slíbil na závěrečné tiskové konferenci.

14:25 – Na náměstí Míru ve Zlíně přišly za prezidentem na poslední veřejné setkání s občany stovky lidí. Mezi nimi se objevili také odpůrci Miloše Zemana, kteří nesouhlas s jeho kroky vyjadřovali výraznými cedulemi. Jejich zástupce řekl: „Pane prezidente, toto je třicet případů Zemana. Podle nás je to třicet přešlapů, které jste udělal a na které chceme znát odpověď, ale protože tady na to není prostor, předáme vám tyto dotazy písemně." Prezidenta následně dotazoval, proč přijíždí na návštěvu kraje těsně před volbami? „Moje návštěva není předvolební kampaní," odpověděl jasně Miloš Zeman, který zároveň ocenil, že jejich protest je poklidný. Prezident také obdržel od primátora Miroslava Adámka jako dar od města zdravotní boty vyrobené firmou Baťa. „Nebyly vyrobeny v Číně, ale v Dolním Němčí," ujistil primátor prezidenta. „Tyto boty budu nosit po zbytek svého života, případně si je vezmu i do rakve," odpověděl prezident Miloš Zeman. Svou návštěvu Zlínského kraje prezident zakončí v 15:30 tiskovou konferencí, kde zhodnotí celé tři dny svého pobytu v našem regionu.

13:15 – Prezidenta Miloše Zemana čeká poslední veřejné setkání s obyvateli, tentokrát krajského města na náměstí Míru. Začíná ve 13:25.

11:40 – Beseda se studenty Střední průmyslové školy Otrokovice začala později. Prezident své zpoždění přítomným vysvětlil. „Zdržel jsem se u vláčků, je to zřejmě největší model nádraží u nás," pronesl prezident Miloš Zeman. „Jinak, představuji se vám jako člověk pracující v oboru, který nemůžete studovat – a tím je politika," zahájil diskuzi se studenty prezident. Na první dotaz nemusel dlouho čekat. „Proč vybíráme na pomoc do zahraničí miliony a u nás na pomoc potřebným sbíráme víčka?" zaznělo z davu. „Já dávám třetinu svého platu na Fond ohrožených dětí," reagoval mimo jiné Miloš Zeman.

11:00 Přišlo na chemické experimenty v otrokovické střední škole. Prezident Miloš Zeman si vyzkoušel pokus nazvaný Chemikův bar, kdy se studenty vyrobili z čisté vody malinovku, z malinovky mléko a z mléka Tonic. „Když jsem ještě jako premiér zaváděl mléko do škol, o takovémto triku jsem netušil," komentoval pokus prezident. Následně si vyzkoušel výrobu piva. „To je určitě Krušovická 12. Kdybych nevěděl, z čeho to vzniklo, určitě bych se napil," pousmál se prezident.

10:45 – Třetí a závěrečný den své oficiální návštěvy Zlínského kraje stráví prezident Miloš Zeman na Zlínsku. Krátce po půl jedenácté dorazil do Experimentária Střední průmyslové školy v Otrokovicích, které si v doprovodu zástupců školy prohlédne. Součástí bude i reálná ukázka výzkumu, kterou zhlédne společně s prezidentem také věhlasný cestovatel Miroslav Zikmund, který do školy také dorazil.

Program ve čtvrtek 6. října

10:35 příjezd do Experimentaria, SPŠ Otrokovice
10:40 prohlídka Experimentaria
10:45 setkání se zástupci Střední průmyslové školy Otrokovice, Experimentaria a dalšími hosty
11:15 beseda se studenty Střední průmyslové školy Otrokovice
12:10 příjezd prezidenta republiky k Filmovému uzlu Zlín
12:15 prohlídka Filmového uzlu Zlín
12:20 setkání s vedením Filmového uzlu Zlín a odborníky v oblasti filmu
12:55 příjezd do Statutárního města Zlín
13:00 setkání s představiteli města Zlín
13:30 setkání s občany města Zlín
14:05 podpis prezidenta republiky do pamětní knihy města
15:30 tisková konference prezidenta republiky a hejtmana kraje k ukončení návštěvy Zlínského kraje
16:10 rozhovor prezidenta republiky pro Deník / Český rozhlas / Parlamentní listy