Sníh jako ponaučení řidičům

Někteří řidiči ovšem už přezuli a sněhová nadílka z úvodu týdne jim dala pořádnou lekci. „Je to hrozné, nechal jsem si už přezout pneumatiky na letní a teď nemůžu vyjet z garáže," stěžoval si Petr Vodička ze Zlína. Jeho plechový miláček tak zřejmě zůstane schován v garáži, dokud počasí nedovolí. „Mám ještě zimní pneu, ale už začínají být pěkně sjeté, je nejvyšší čas, abych přezul," svěřil se další nespokojený řidič Martin Zelenka z Otrokovic.

Čeká nás stále ještě náledí i ledovka

To, že řidiči budou muset ještě vydržet zatím stále na zimních, potvrzují i meteorologové.

„Minimální ranní teploty budou klesat pod bod mrazu ještě zhruba do poloviny dubna. Čeká nás náledí, ledovka a k tomu i smíšené srážky," uvedla Dagmar Honsová z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle jejích slov se oteplí až v půlce dubna, kdy se ranní minimální teploty udrží na dvou až třech stupních a přes den vyšplhají k 15 ºC.

„Rozhodně bych ale počkala, až zem nakumuluje trochu tepla, a pneumatiky bych přezula až kolem 20. dubna," radí meteoroložka Dagmar Honsová.

Její rady podtrhuje i mluvčí zlínské policie Petr Jaroš, který apeluje na řidiče, aby se v tomto případě striktně nedrželi zákona a pneumatiky na svých vozech přezuli, až to dovolí povětrnostní podmínky.

„Povinnost mít na vozidlech zimní pneu končí 31. března, řidiči by ale měli celou věc zvážit a řídit se rozumem," radil Jaroš. Podle něj by totiž v případě nehody a jejím následném posuzování mohli mít motoristé určité komplikace při jednání o náhradě škody s pojišťovnou.

Pojišťovny na pneu až tolik nehledí

Ty se řídí většinou zápisem policie o dopravní nehodě. Podle mluvčího ČSOB pojišťovny Petra Milaty pneumatiky nebývají důvodem ke snižování pojistného plnění. „V každém případě zohledňujeme, pokud stojí za příčinou dopravní nehody alkohol," uvedl Milata.

Neznamená to ovšem jednoznačnou a bezmeznou toleranci ze strany pojišťoven vůči případným prohřeškům řidičů.

„V každém případě bych chtěl řidiče upozornit, aby přizpůsobili rychlost vozidla stavu vozovky a povětrnostním podmínkám, pokud mají již přezuty letní pneu, neměli by, pokud nemusí, raději se svými vozy vyjíždět vůbec," poradil mluvčí.

Slova odborníků potvrzuje i krajský koordinátor BESIP Zdeněk Patík. „Radím motoristům v žádném případě zatím nepřezouvat na letní gumy. Je to holý nerozum a nerozvážnost," uvedl.

Počkat, až se počasí umoudří

Podle něj navzdory tomu, že již několik dní neplatí povinnost mít zimní pneu, povětrnostní podmínky by měly řidiče zatím od přezouvání pneumatik odradit. „Řidiči budou muset počkat, až se počasí umoudří," uzavřel koordinátor společnosti BESIP Zdeněk Patík.

Klienti ruší objednávky na přezutí. Někteří šli ze zimních do letních a po pár dnech zpátky

V souvislosti se sněhovou nadílkou, která stále ještě nekončí, měli by řidiči vydržet, a i když již mohou tři dny jezdit bez postihu na letních pneu, odborníci jim důrazně radí, aby s přezouváním svých vozů nespěchali. Dokládá to i situace v pneuservisech. Ty obyčejně v tuto dobu už bývají zahlceny zákazníky i objednávkami. Letos je vše jinak.

„Zákazníci i velké leasingové společnosti se u nás na přezouvání pneumatik již objednávali," uvedl vedoucí rozvoje služeb servisu Best Drive Otrokovice Petr Hejtmáněk. Podle něj však po nedělní sněhové kalamitě začali hromadně své objednávky rušit a přeobjednávat se na termíny v průběhu druhé poloviny dubna.

„Pamatuji si dobu před rokem, venku bylo již od půlky března slunečno a teplota byla kolem 20 ºC. Zakázky jely naplno a my jsme měli plné ruce práce," zavzpomínal Petr Hejtmánek.

Někteří přezouvali už i dvakrát

Také v kroměřížském pneuservisu Jelšík vyhlíží jarní ráz počasí.

„Už jsme některým zákazníkům přezouvali na letní, ale za týden jsme museli přezouvat zpátky na zimní," usmál se spolumajitel pneuservisu Vratislav Jelšík. Přestože se okres od okresu počasí často liší, co do přezouvání na letní gumy je situace velmi podobná.

„Zatím nepřezouváme, počasí to řidičům nedovolí, ale jsme připraveni, až to půjde, přezout vozidla na letní pneu," potvrdil vedoucí servisu v Uherském Hradišti Antonín Ševčík. Podle něj již u nich několik řidičů přezulo na letní pneumatiky.

„Budou muset počkat a nevyjíždět," zhodnotil situaci Ševčík. Ve Valašských Kloboukách hodně sněžilo začátkem týdne, a tak majitel pneuservisu Radek Susedík vidí celou věc s přezouváním na letní zatím jen výhledově.

„Nepřezouváme, tak zatím chystáme pneumatiky pro naše zákazníky. Situace s počasím nám zatím přezouvání nedovoluje. Uvidíme, snad to bude příští týden lepší," doufal majitel pneuservisu Radek Susedík.