„Výsledky jsem sledoval až večer doma na počítači, protože přes den jsem hrál v Otrokovicích ping-pong, kterému se věnuji závodně," prozradil. V letošních volbách se rozhodl svůj post po šestnácti letech v křesle starosty města neobhajovat.

„Usoudil jsem, že po takové době je na čase přepustit štafetu a nechat vnést do vedení města takříkajíc nový vítr," řekl.

Sledoval také, jak dopadnou starostové okolních obcí, se kterými se často osobně zná a kterým držel palce. Dle jeho slov ho ale trochu zklamala nízká volební účast. Ta byla v Kloboukách něco málo přes padesát čtyři procent. „Mrzí mě, že skoro každý druhý volič nepřišel," nechal se slyšet.

„Na to, že šlo o komunální volby, je to málo, i když stále více než celostátní průměr," dodal. Pozitivem podle něj bylo, že se předvolební kampaň vedla slušně a korektně.

„Vážím si kandidujících uskupení i jejich lídrů za to, že se vyhnuli negativnímu vedení kampaní, vyvolávání afér nebo skandálů či špinění soupeřů," prohlásil. Dle jeho slov také všem novým reprezentantům města přeje hodně úspěchů a věří, že budou pracovat pro město v rozumném souladu.

„Nikdy jsme si tu nehráli na nějaké koalice či opozice. Snažili jsme se spolupracovat a doufám, že to tak bude i nadále," prohlásil.

Jedním dechem však dodal, že nové vedení města to nebude mít jednoduché. Podle něj se totiž na celostátní úrovni pozice starostů zhoršuje a jejich práce je neustále těžší a složitější. Zároveň zavzpomínal na svoje začátky v pozici starosty.

„Když jsem šel první den na radnici jako starosta, měl jsem zrychlený tep," prozradil.

„Žádný začátek není jednoduchý," podělil se o své zkušenosti. Dnes se na své působení na radnici dívá s odstupem času asi takto: „Jsem dvacátým sedmým starostou od roku 1849 a vydržel jsem nejdýl. Já mám splněno," řekl.

„Bylo pro mě příjemné, že mi kolegové za moji práci na posledním zasedání zastupitelstva poděkovali," dodal. „Těší mě i to, že můžu v klidu se vztyčenou hlavou chodit po Kloboukách," uzavřel odcházející starosta. 

ROMAN BUČEK