Podle lékařů v posledních letech přibývá především pacientů s nespavostí vlivem nadměrného stresu a nedodržování zásad spánkové hygieny. „Typů poruch spánku je více, nejčastěji se jedná o spánkovou apnoi, hypoventilační syndromy, syndrom neklidných končetin, parasomnie, poruchy cirkadiánní rytmicity (biologický rytmus) nebo klasické poruchy nespavosti. Každá z poruch se léčí plně odlišně,“ uvedla lékařka spánkové laboratoře Marta Vránová.

Lékaři ve spánkové laboratoři ročně vyšetří přes tisícovku lidí. „Někteří pacienti jsou vyšetřeni a poté odesláni do ORL, neurologických či psychiatrických ambulancí. Zhruba dvě stovky nových pacientů za rok nám zůstanou trvale v péči,“ dodala Vránová.

A zásady kvalitní spánkové hygieny? Od pozdního odpoledne (4-6 hodin před usnutím) nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje a omezte jejich požívání během dne. Působí povzbudivě a ruší spánek. Vynechejte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 34 hodiny před ulehnutím. Lehká procházka po večeři může zlepšit spánek. Naopak cvičení 3-4 hodiny před ulehnutím již může spánek narušit.

„Po večeři již neřešte témata, která vás mohou rozrušit. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit stresu a připravit se na spánek. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli alkohol kvalitu spánku zhoršuje,“ radí lékaři.

Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočního probuzení. Nikotin také organismus povzbuzuje.

„Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku,“ zní další doporučení. V místnosti na spaní rovněž minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu, a to nejlépe 18-20 stupňů Celsia. Uléhejte a vstávejte každý den včetně víkendu ve stejnou dobu plus minus 15 minut. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte a nezapomeňte, že neslouží k přemýšlení. 

Ilustrační foto
Pokus o znásilnění 10leté dívky šetří kriminálka v Hradišti