„Z počátku dne bude zataženo s deštěm. Postupně během dne bude ale teplota ve Zlínském kraji klesat a od nadmořské výšky 400 metrů by se měl objevovat déšť se sněhem a někde i sněžení. Později odpoledne se teploty budou pohybovat kolem dvou až čtyř stupňů Celsia a začne foukat čerstvý severní vítr s nárazy kolem patnácti metrů za sekundu," přiblížila sobotní počasí meteoroložka.

Teploty klesnou až k minus třem

Zrádné pro řidiče ovšem bude nedělní ráno.

„V noci na neděli se ochladí a teploty klesnou až k minus třem stupňům Celsia. Proto je třeba počítat v neděli ráno s náledím a také se sněhovou pokrývkou. V průběhu noci by se totiž smíšené a sněhové srážky měly objevovat ve všech polohách," sdělila Dagmar Honsová. V průběhu neděle pak podle jejího sdělení srážky ustanou, teplota vystoupí na tři až pět stupňů a první sníh by měl postupně zase odtát.

„Náledí se dá čekat také v pondělí a v úterý ráno," upozornila ještě meteoroložka s tím, že od středy se pak má vrátit na Zlínsko inverze.

Právě tato předpověď nahnala v posledních dnech do pneuservisů po celém kraji stovky řidičů.

„Máme plno už od půlky října. Přijíždějí osobní vozy i náklaďáky. Řidiče, kteří přijdou teď, můžeme objednat nejdřív na sedmého listopadu," řekl Martin Čala, prodavač Conti Trade Servisu ve Zlíně-Malenovicích. Stejně jsou na tom v Pneu Plus na zlínské ulici K Pasekám.

„Posledních čtrnáct dní máme plno. Nejbližší volný termín na přezutí máme ve čtvrtek 6. listopadu," sdělila prodavačka Petra Gregorová. Ne jiná je situace v pneuservisu ve Fryštáku.

„Největší nápor začal v tomto týdnu. Objednáváme až na příští čtvrtek," uvedla pracovnice pneuservisu Jindřiška Maroňová. A totožně reagovali také v ASP Auto ve Zlíně na Rybníkách.

Desítky řidičů mají pro tento víkend smůlu. Buď využijí hromadnou dopravu, nebo zariskují a vyrazí na silnici na letních gumách.

To ale, zdá se, nechtějí riskovat šoféři na Valašsku. Tam výměnu pneumatik absolvují majitelé aut dokonce s předstihem. A v těchto dnech se tak může stát, že sehnat volný pneuservis bude docela oříšek.

Podle pracovníků pneuservisu J&R Kopecký ve Valašském Meziříčí začali lidé požadovat výměnu pneumatik už před čtrnácti dny. „U nás nikoho dopředu neobjednáváme. Kdo přijede, tomu vyměníme. Někdy ale musí půl hodinky počkat," uvedl majitel Jaroslav Kopecký.

Lidé začali bláznit před týdnem

Se složitější situací se potýkají v pneuservisu DoldaTrans v Rožnově pod Radhoštěm. „Lidé začali bláznit před týdnem. Výměna trvá sice půl hodinky, ale zákazníků je hodně. Tento týden už nikomu dalšímu vyměnit pneumatiky nezvládnem," prozradil majitel pneuservisu Miroslav Doleček.

Překvapivě o něco příznivější situace je na Uherskohradišťsku, tam se žádná panika s obutím zimních pneu nekoná.

Na poslední chvíli

Pracovníci Pneuservisu Morava tvrdí, že v těchto dnech není, ve srovnání s předešlými léty, zakázek o nic víc. Lidé však nechávají výměnu kol na poslední chvíli. V současnosti v kunovickém pneuservisu denně přezují zhruba 25 aut.

„Zvýšený počet zakázek zatím neregistrujeme. Lidé zřejmě výměnu pneumatik nechávají na poslední chvíli, zatím ještě svítí sluníčko, takže nespěchají," uvedl Jiří Pop, majitel stejnojmenného autoservisu ve Starém Městě.

Co o přezutí říká odborník?

Přestože kontroly policistů zaměřené na zimní vybavení lze čekat až od začátku listopadu, pracovník Besipu Zdeněk Patík nabádá řidiče, kteří nestačili přezout, ať raději neriskují a na letních vzorcích nevyjíždějí.

„Letní pneumatika není konstruovaná na nižší teploty, takže zešedne a ztvrdne. Vzorek je mělký, takže není schopen absorbovat vrstvu sněhu či rozbředlé kaše. Takže pak člověk jede po pneumatice, která je zalepená a je to, jako by byla úplně hladká a bez vzorku. Ovladatelnost je v tomto případě minimální a při stoupání a v zatáčce se auto chová jinak, než by si řidič představoval," přiblížil Patík.

Vzhledem k tomu, že se jedná navíc o dušičkový víkend, kdy se na silnici objeví i takzvaní sváteční a ne tak zkušení řidiči a okolí hřbitovů ve městech i na vesnicích bude plné lidí, nabádá pracovník Besipu šoféry k opatrnosti.

„Brzdná dráha na letní pneumatice je několikanásobně delší," připoměl Patík. 

Zlínský deník se vás ptal: Už jste stihli přezout auto na zimu?

Pavel Hutař, 66 let, strojař, Zlín: Ještě jsem vyměnit gumy nestihl, ale myslím, že zítra si lehnu pod auto a vyměním si je sám. Měl jsem servis za domem, ale zkrachoval.

Jakub Ševčík, 25 let, bankéř, Zlín: Už jsem stihl přezout sám doma. Žádný pneuservis nepotřebuju. Ve středu jsem zjistil, jak má být o víkendu, a hned ten den jsem přezul.

Olga Malá, 60 let, důchodkyně, Kroměříž: Ještě jsme přezout nestihli. Plánujeme to na pondělí. Přes servis to ale vyjde draho. Manžel to zvládne sám, je šikovný.

Emil Fiurášek, 62 let, příprava výroby, Zlín: Já auto nemám, takže to nemusím řešit a jsem rád. Kamarádi mi ale říkali, že už přezouvají.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU