Adaptaci na nový domov a výběh chápani zvládli bez problémů.

„Prvních několik dnů samci strávili ve vnitřní ubikaci a postupně si zvykali na nové prostředí. Poté jsme jim nabídli možnost poprvé nahlédnout a vyzkoušet koridor, který spojuje ubikaci s ostrovním výběhem. Z počátku byli poněkud nesmělí, nyní každé ráno netrpělivě očekávají, až jim chovatelé koridor otevřou a doslova jím proběhnou na ostrov,“ uvedl zoolog Kamil Čihák.

Ocásek nebo ruka?

Zlínská zoo je první a jedinou zoo v rámci Unie českých a slovenských zahrad, která tento druh chápanů chová. Jejich domovinou jsou deštné pralesy Jižní Ameriky na jihu Kolumbie, v Ekvádoru a v západní části Brazílie.

Jsou největším ze 4 druhů chápanů, samci dosahují váhy kolem 10 kilogramů, na délku měří až 70 centimetrů, dalších 70 centimetrů představuje chápavý ocas, který je ze spodní strany holý. Je velmi důležitý při pohybu ve větvích, kdy slouží jako plnohodnotná pátá ruka. Unese váhu celého zvířete, chápani se tak za něj zavěsí v koruně stromu a všechny končetiny mohou použít ke krmení. Jsou to také mistři v balancování. Své druhové jméno získali díky velmi husté a jemné srsti, která má šedohnědé zbarvení.

Apetit pupkáče

Na jejich jídelníčku ve volné přírodě dominuje ovoce, listy a květy. Na jeden zátah dokáží spořádat velké množství potravy, domorodci jim proto přezdívají barrigudo – „pupkáč“. Ve zlínské zoo si pochutnávají na ovoci a zelenině, dostávají také kousek vařeného vajíčka a speciální granule s vysokým obsahem vlákniny.

Žijí v malých rodinných tlupách, které vede dominantní samec. Ostatní opice jsou zařazeny v určitém žebříčku hierarchie. Rodinné tlupy se často sdružují do větších skupin. Komunikují mezi sebou nejen hlasově, ale také vizuálními a dotekovými prostředky. Významnou roli při dorozumívání chápanů hraje pach.

Samičky ve vyhnanství

Zhruba po osmiměsíční březosti samice porodí jedno mládě, o které se sama stará. Několik měsíců jej nosí na těle, nejdříve na břiše, později na zádech. Samci dospívají v 5 letech, samice v 6. Zatímco mladí samci mohou ve své rodné tlupě zůstat i v dospělosti, mladé samičky musí odejít a připojit se k jiné skupině.

Ve volné přírodě patří mezi ohrožené druhy zvířat. Na vině je především kácení pralesů, k obživě a úkrytu totiž tito chápani potřebují souvislé plochy lesů. Dalším problémem je také lov pro maso a ilegální obchod se zvířaty.

Autor: Romana Bujáčková